Local

Spitalul Judeţean trebuie să recupereze 350.000 de lei de la autorii unor accidente rutiere

24.11.2011 ⋅ 0 comentarii

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad a deschis 160 de procese civile pentru a recupera cheltuielile medicale cu victimele accidentelor rutiere, autorii acestor evenimente datorând unităţii medicale aproximativ 350.000 de lei.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, dr. Teodora Olaru, a declarat că autorii accidentelor rutiere "în general uită să plătească pentru spitalizarea victimelor", motiv pentru care se încearcă recuperarea sumelor în instanţele de judecată.

"În momentul de faţă avem 160 de procese pe rol pentru neachitarea serviciilor medicale în cazul accidentelor, datornicii fiind autorii acestor evenimente rutiere", a precizat Olaru.

Datoria pe care cele 160 de persoane o au către spital se ridică la aproximativ 350.000 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare are de achitat pentru spitalizarea victimelor, în medie, 2.100 de lei.

"În general, în aceste cazuri se plăteşte cu mare întârziere. Unii plătesc înainte să ajungem la proces, iar în cazul celor pe care îi dăm în judecată banii sunt recuperaţi după ani de zile, când se obţin sentinţe definitive”, a mai declarat managerul spitalului.

Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, "persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată".

Decontarea costurilor medicale pentru victimele accidentelor este făcută de casele de asigurări de sănătate.

Legea precizează că sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale de la autorii accidentelor, urmând să fie virate în contul Casei de Asigurări de Sănătate.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro