Local

Titluri şi distincţii pentru personalitățile cu merite deosebite din municipiul Arad

23.08.2019 ⋅ 0 comentarii

În cadrul întâlnirii festive a Consiliului Local al Municipiului Arad organizate cu ocazia „Zilelor Aradului” au fost conferite şi în acest an o serie de tituri şi distincţii personalităților care au avut o „contribuție deosebită la dezvoltarea economică a municipiului“.

Astfel, TITLUL PRO URBE pentru contribuția deosebită la promovarea imaginii Municipiului Arad a fost înmânat anul acesta, domnului Gheorghe Săbău- teoretician multimedia, inițiator al proiectului Kinema Ikon și domnului inginer Nicolae Dedulea, pentru implicarea în dezvoltarea relațiilor internaționale ale Municipiului Arad.

Paisprezece personalități arădene au primit Diploma de Excelență pentru merite profesionale remarcabile. Este vorba despre regizorul Cristian Ban (domeniul Artă Dramatică), profesorii Marius Țiu și Radu Bereteu (Educație), Anamaria Șerban (Arte Plastice), prof. Mario Florescu (Muzică), Adrian Lucaci, Davidhazy Imre Istvan, Ovidiu Daniel Cismaş (Sport), iar în domeniul medical, pentru activitatea medicală și contribuția adusă  la dezvoltarea sistemului medical arădean, titluri de excelenţă au primit şi: lector universitar doctor Voicu Silviu Văgălău, conferențiar universitar doctor Dinu Hereţiu, profesor universitar doctor Maria Puşchiţa, profesor universitar doctor Dorin Lazăr, profesor universitar doctor Alexandru Pop şi profesor universitar doctor Ioan Ioiart.

Şedința solemnă a Consiliului Local Municipal a avut loc în Sala Palatului Cultural, joi, 22 august 2019, cu începere de la ora 14.

GHEORGHE SABĂU este teoretician multimedia născut în 1937 la Arad. În 1970 este fondator al grupului/atelierului de film experimental Kinema Ikon și animator onorific în etapa expansiunii pixelilor. Kinema Ikon, grup constituit din artiști plastici, arhitecți, oameni de litere, muzicieni și fotografi care au realizat filme experimentale și documentare, a organizat bienal simpozioane naționale de factură interdisciplinară sub genericul INTERMEDIA. Din 1990 atelierul Kinema Ikon funcționează în cadrul Secției Artele Spectacolului de la Muzeul din Arad. În 2003 acesta a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția cu instalația interactivă alteridem.exe_2 iar în 2005 opera Kinema Ikon a fos expusă la Muzeul de Artă Contemporană din București. Din 2012, grupul are o sală dedicată la Muzeul de Artă din Arad unde constant sunt prezentate proiectele expoziționale ale grupului. Kinema Ikon este principalul organizator al Media Art Festival finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

     Domnul Gheorghe Sabău este și autor de filme experimentale, instalații video și co-autor de lucrări hypermedia pe suport digital, lucrări care au participat la expoziții internaționale de artă electronică. Îi place și să împartășească din cunoștințele sale, fiind profesor la Liceul de Artă și muzeograf la Muzeul din Arad

    A redactat numeroase texte teoretice - film, video, multimedia - publicate de-a lungul anilor în revistele Echinox, Vatra, Contrapunct, Arta, Artelier, Observator cultural, Secolul 21 și Intermedia - publicație a grupului KI, cât și alte texte în cataloage prilejuite de participarea grupului Kinema Ikon la expoziții naționale și internaționale.

       INGINERUL NICOLAE DEDULEA s-a născut la data de 25 decembrie 1947, a urmat cursurile Școlii Generale din Comuna Covasint pe care le-a absolvit cu premiul I, dupa care a urmat cursurile Liceului nr. 2, azi Liceul Ghiba Birta din Arad, pe care l-a absolvit tot cu premiul I in anul 1965 ca ulterior să urmeze cursurile Institutului Politehnic București - Facultatea de Energetică, pe care a absolvit-o, cu rezultate bune, în anul 1970.

   În anul 1992, s-a stabilit în Cehia și și-a înființat o firma de montaj și reparații în domeniul energetic, pe care o deține și azi. In paralel cu activitatea profesionala, preocupat de faptul ca, dupa anul 1992, destul de des, in media din Cehia, apareau articole care creeau o impresie nu tocmai placuta despre Romania, a hotarit sa nu demareze o polemica vizavi de aceste aspecte si a considerat ca este mai bine sa inceapa a arata ce are frumos si valoros poporul roman astfel ca a inceput sa promoveze stringerea relatiilor culturale intre Cehia si Romania in domeniul  culturii populare traditionale. In acest sens a adus in Cehia, la festivalurile internationale de folclor, numeroase ansambluri de cintece si dansuri populare romanesti, din diferite zone ale Romaniei, inclusiv din zona Aradului cum sint cele din Siria, Covasint, Zimandul Nou, Macea, Zadareni, Vladimirescu, Santana, Olari si de asemenea a a dus in Romania la diferite festivaluri, un numar mare de ansambluri din Cehia.

       În anul 2003 a fost ales cetatean de onoare al comunei Covasint, iar în anul 2009, la îndemnul domnului Dan Bălănescu, actualul ambasador al Romaniei in Lituania si Letonia, atunci fiind însărcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Praga si ținea loc de ambasador, domnul ing. Nicolae Dedulea a  înfiintat Asociatia Românilor din Cehia (ARRC), fiind astfel președinte fondator al acestei organizații. In semn de apreciere a contributiei  sale la stringerea relatiilor dintre Cehia si Romania pe tarimul culturii populare traditionale, domnului ing. Nicolae DEDULEA i-a fost decernat, de catre presedintele Romaniei, in anul 2009, Ordinul Meritul Cultural Cu Grad de Cavaler.

 

  1.     
  2. TITLURI DE EXCELENȚĂ

CRISTIAN BAN este arădean, a absolvit regie în 2008 la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea “Babeș Bolyai” Cluj-Napoca. În 2007 a beneficiat de Bursa “Leonardo da Vinci” la compania de teatru ArtScenico – Dortmund, Germania. Iar în 2015/2016 este selecționat în programul CEC ArtsLink Fellows și devine regizor rezident la teatrul 7Stages din Atlanta, SUA.

Câştigător al programului “Pocket” lansat de Teatrul Naţional Timişoara în 2007, a debutat ca regizor în anul IV de studenţie cu spectacolul „Coca Blues” de Ioan Peter, spectacol selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru, secţiunea debut. A montat spectacole în ţară, la Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul Andrei Mureşanu din Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov, Teatrul Municipal Baia Mare, etc. dar şi în Barcelona, Spania unde a montat textul ”Elevator” scris de Gabi Pintilei, şi în Ungaria la Teatrul German din Szekszard. Este unul din membrii fondatori al spaţiului Reactor din Cluj Napoca.

Spectacolele sale au fost selecţionate la mai multe festivaluri: Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti (2008, 2010, 2015), Festivalul Internaţional Trabzon din Turcia, Festivalul Dramaturgiei Româneşti Timişoara, Bienala Eugen Ionescu din Chişinău, Festivalul Atelier Baia Mare, Pledez pentru tine(ri) – Piatra Neamţ (unde spectacolele sale au fost premiate pentru cea mai bună scenografie, cel mai bun actor și nominalizate pentru cea mai bună regie sau cel mai bun spectacol). În 2017 câștigă premiul pentru cel mai bun regizor cu spectacolul ”Orașul nostru” la Festivalul de Teatru Scurt (FITO) Oradea.

MARIO FLORESCU, născut în 30 septembrie 1967 la Oravița și absolvent  al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj –Napoca, înființează în 1991 cvartetul de muzică contemporană „Pro Musica Nova” alături de care susține o bogată activitate artistică fiind prezent pe scenele festivalurilor naționale și internaționale de muzică contemporană.

  Din 1994 devine membru fondator al faimosului grup clujean „Shabah”, premiat la cele mai importante concursuri de jazz din țară. Reprezintă România cu succes la Expoziția Mondială de la Lisabona, sunt solicitați la festivaluri și cluburi din Bulgaria, Grecia, Italia, S.U.A.

 În toamna anului 2010 pune bazele trio-ului instrumental ”Mario & the Teachers”, un proiect fusion-jazz, cu influențe din toate zonele importante ale muzicii instrumentale actuale, abordând un repertoriu pornind de la prelucrări clasice, trecând prin swing, bebop, blues, world music și terminând cu aria favorită a Latin Jazz-ului. Sub titulatura ”Mario & the Teachers”, grupul a activat alături de invitați de marcă din lumea jazz-ului autohton, susținând recitaluri la festivalurile de profil de la Gărâna, Sibiu, Timișoara, București, Baia Mare, Bistrița și multe altele.

Apare pe discuri semnate Pro Musica, Ștefan Hrușcă, Orient Express, Locatarii precum și în producții proprii – Prezent și Mario & the Teachers.

De peste 20 de ani activează ca percuționist al Filarmonicii de Stat Arad și titular al Catedrei de percuție din cadrul Colegiului de Arte Sabin Drăgoi, implicarea fără rezerve în activitatea didactică fiindu-i răsplatită an de an cu rezultate foarte bune, obținând cu elevii săi valoroase premii la Olimpiade și Concursuri Naționale și Internaționale de specialitate.

 

        ANAMARIA ȘERBAN este sculptor, născută în Arad, la data de 24.03.1979Absolventă a Facultății de Arte, UVT, iar din 2007 fiind doctor în arte vizuale. În 2002 devine asistent, ca mai apoi în 2009 să preia funcția de Lector universitar dr. în Sculptură, la Departamentul de Arte Vizuale în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara.

        Totodată, doamna ANAMARIA ȘERBAN desfășoară și activități editoriale, curatoriale și de management artistic. Este, din 2002, cofondator, coorganizator, Grup 21 Delta, Arad, director de proiect edițiile 2007,2008, Platforma de lansare 21-2009, Grup 21 continuu-Platforma de lansare2012/2013, iar din 2007 curator și director de proiect, împreună cu Cosmin Moldovan – Sculptura azi.4 discursuri, Delta, Arad, eveniment,anual, itinerat, carte (10 ed.).

        Din 2012 devine asociat și director artistic PAO Atelier Experimental Potoc Scoala Internațională de Arhitectura Experimentală, management cultural și educațional, co-organizator al simpozionului de sculptură-arhitectură PAO, dar și director de proiect Bienala Internațională de grafică mică Arad.

       Este co-organizator în bordul Bienalei de artă Arad Meeting Point din 2007 și a 3 expoziții Arta Românească în Spania Madrid, Barcelona, Sevilla, proiect finanțat de Ministerul de Externe al Romaniei în 2008. Director de proiect la mai mult de 30 de expoziții personale și arte vizuale de artiști consacrați sau debutanți în galeria Delta Arad și alte galerii UAPR, ANAMARIA ȘERBAN este și organizator de expoziții ale studenților de  arte din Timișoara  din 1999.

 

        BERETEU RADU HOREA, profesor arădean născut la data de 29.06 1972, fost director si actualmente șeful catedrei de greografie-istorie la Colegiul Național ”Moise Nicoară” din Arad.

Având o vastă experiență, din 1995, domnul profesor BERETEU RADU HOREA şi intrând astfel în contact cu foarte mulţi elevi şi părinţi, are o foarte bună capacitate de comunicare, fiind receptiv la nou.

Domnul profesor BERETEU RADU HOREA și-a pus amprenta asupra educației a numeroase generații de elevi într-un mod elegant obținând de-a lungul carierei sale  numeroase premii la concursuri și olimpiade la care au participat elevii domniei sale. 

        ȚIU ILIE MARIUS născut la data de 13 februarie 1972, iar din anul 2008 până în prezent activează ca profesor de geografie, fiind titular în cadrul Colegiului Național ”Elena Ghiba Birta”, Arad. Acesta este în același timp și Consilier Educativ, Șef Comisie de Imagine și  Membru Comisii Orar și Proiecte.

În perioada 2012 – 2019 este  inițiator și organizator al Concursului Național ” Probleme actuale ale omenirii”, înscris în calendarul Ministerului Educației Naționale.

Este autor de ghid metodic de evaluare în educație și de materiale auxiliare de profil, colaborator permanent al revistei de științe ”Terra”, articole în reviste de specialitate etc.

A participat la numeroase programe europene ”Comenius și Erasmus+, care au avut loc în Rhodos, Malta și Marea Britanie – lector în școala de atestare a ghizilor turistici, acreditată de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii.

Activează în numeroase programe de voluntariat extinse cu Centrul de Excelență, Asociația Educațio, Centrul Județean de Voluntariat, Millenium, Predict Consulting, Cetatea Voluntarilor etc fiind și participant la activități de ecologizare și conștientizare în educația pentru mediu.

Domnul profesor ȚIU ILIE MARIUS a obținut numeroase premii la concursuri și olimpiade la care au participat elevii săi. 

  

        LUCACI ADRIAN fotbalist arădean, născut în 28 iunie 1966, la Arad. De-a lungul carierei sale sportive a jucat 190 de meciuri în Divizia A și 150 de meciuri în Divizia B, evoluând pe postul de fundaș. În perioada 1984-1987 la UTA Arad, iar în perioada 1987-1988 la Steaua București. Ulterior, din 1988 până în 1993 la Sportul Studențesc, iar din 1993 până 1995 la Universitatea Cluj. Arădeanul LUCACI ADRIAN se întoarce în 1995 la UTA Arad, echipa sa de suflet, unde activează până în anul 1997.

           Din 2011 până în 2014 este Președintele Comisiei de Competiții din cadrul Asociației Județene de Fotbal, iar în 2014 a fost ales Președinte al acesteia, ocupând funcția și în prezent.

            Domnul LUCACI ADRIAN, prin excelentele rezultate în cariera sa sportivă a reușit să contribuie la dezvoltarea fotbalului arădean, fiind și un bun exemplu pentru generațiile viitoare de sportivi.

       DAVIDHAZY IMRE ISTVAN, profesor de educație fizică și sport cu specializarea: antrenor de baschet, este născut la data de 17.05.1945 la Budapesta și fost elev al Liceului nr. 3 din Arad, actualul Colegiu Csiky Gergely. În perioada 1969-2012 este antrenor la SC Sportiva Arad și șef de catedră baschet, perioadă în care a participat la nenumărate turnee cu echipele de fete și băieți, fiind de 4 ori campion național. În 1992 devine antrenor al echipei naționale a României de baschet feminin, alături de Dinescu și Moraru, iar din 1999 până în 2000 este antrenor al echipei naționale de juniori a României.

  Pe parcursul carierei de antrenor, domnul Davidhazy Imre Istvan a crescut și a promovat o serie de jucători și jucătoare care au jucat la echipele naționale, ca Mihai Sinevici, Karoly Szabo, Milenco Manzat, Bianca Dragus, M. Brosovschi, Ciupe și Nițulescu. A avut rezultate internaționale marcante cu echipele din Arad.

      CISMAȘ OVIDIU DANIEL, alpinist arădean născut în 27.06.1976, Daniel a avut performanțe multiple de-a lungul anilor, printre acestea numărându-se și escaladarea vârfurilor a trei continente care sunt parte  a proiectului “5 VARFURI – 5 CONTINENTE”În anul 2007, a reușit ascensiunea fără ghid montan a celui mai înalt vârf al alpilor și unul dintre cele mai înalte varfuri ale continentului European, vârful Mont Blanc de 4810m, din Alpi. În anul 2009, a reușit ascensiunea în premieră pentru orașul și județul Arad, a celui mai înalt vârf montan și vulcan al continentului African, vârful Uhuru de 5895m din masivul Kilimanjaro, împreuna cu jurnalistul arădean Adrian Moldovan. Tot ca o premieră pentru orașul Arad, în anul 2014, Daniel Cismaș a reușit ascensiunea, cu ocazia unei aventuri parțial solitare, a celui mai înalt varf montan aflat la cea mai mare distanță absolută de centrul planetei noastre – TERRA, vârful vulcanului Chimborazo de 6310m din Anzii Ecuadorieni – America de Sud.

    În anul 2016 a primit din partea Scocietății Civile Arădene distincția „MANDRU CĂ-S ARĂDEAN”, pentru reușitele montane și mediatizarea judetului Arad si a Romaniei dincolo de granite, iar în anul 2017 a obținut TROFEUL pentru LOCUL 2 din partea Clubului sportiv „EXPERIENTA MULTISPORT” – organizatorii Crosului, SemiMaratonului si Maratonului Aradului, pentru numărul de kilometri alergați de către alergătorii pe care i-a îndrumat. De asemenea, Daniel a condus și conduce și în prezent grupuri de turiști la munte și în natură prin Romania.

     LECTOR UNIVERSITAR DOCTOR VĂGĂLĂU VOICU SILVIU, născut la data de 7 aprilie 1938 în comuna Iratoșu, județul Arad, a absolvit Școala Elementară Radna, apoi clasele V-VIII la Lipova. În perioada 1951-1954 a făcut Liceul Moise Nicoară, iar în 1954-1956 este funcționar la Fabrica de Confecții Arad. Însă, pasionat fiind de medicină, în 1956 se înscrie la UMFT –Facultatea de Medicină Generală pe care o absolvă în 1962 când devine medic de circumscripție la Sebiș, Arad. Ulterior, din 1967 funcționează ca medic secundar la  OtoRinoLaringologie în cadrul Spitalului Clinic Coltea din București, ca mai apoi din 1970 devine medic specialist ORL la Spitalul de copii Arad. În 1983 este medic primar șef secție ORL până la pensionare în 2008, iar în 1998 este ales Președintele Congresului Național de ORL. Domnul Văgălău Voicu Silviu și-a susținut lucrarea de doctorat în 2003, a efectuat numeroase stagii de pregătire în spitale din Verona, Laussanne și Paris, a participat la congrese naționale (toate, din 1974 pana in prezent) și internațional, numeroase articole publicate în reviste naționale si internaționale, fiind și autor de cărți de specialitate.

 

       CONFERENȚIAR UNIVERSITAR DOCTOR HEREȚIU DINU s-a născut în Arad la data de 13 septembrie 1933. A efectuat grădinița în limba germană și școala primară la Palatul Cultural. În perioada 1952-1958 a fost licean la Colegiul Moise Nicoară pe care l-a absolvit ca șef de promoție. Între 1958- 1964, urmând exemplul tatălui său, care a fost șeful secției de dermatologie în Arad, este student la Universitatea de Medicina Timisoara- Facultatea de Medicina Generala, pe care a finalizat-o pe locul al doilea din promoție. Ulterior alegându-și specialitatea boli infecțioase, a efectuat stagiul de medicină internă un an în Hunedoara. Și-a susținut lucrarea de doctorat intitulată “Anabolizantele din tratamentul hepatitelor” în 1972, avându-l coordonator pe prof. Busila.

     CONF. UNIV. DR. HEREȚIU DINU a publicat 70 de lucrări în reviste internaționale și naționale, cu factor de impact, a fost autor și coautor în 230 de lucrări științifice. A scris 6 volume de carte și a participat la peste 70 de congrese naționale și internaționale.

     A funcționat ca medic la Spitalul din Arad timp de 40 de ani până la pensionare, contribuind la dezvoltarea medicinei pe plan local, acesta fiind primul medic din Arad care a efectuat puncție biopsie hepatică, cu ac de puncție asemănător celui prostatic, efectuând sute de puncții.

      PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR MARIA PUŞCHIŢA este născută la  26.12.1946 în Domaşnea, judeţul Caraş-Severin. În 1965 absolvă Şcoala Populară de Artă din Timişoara-Coregrafie, urmând ca în perioada 1965-1971 să facă Institutul de Medicină Timişoara, Facultatea de Medicină Generală și sustințându-și lucrarea de doctorat în 1983.

   Are o vastă experiență atât profesional-medicală, cât și didactică, fiind în prezent profesor Universitar  în cadrul Universității  „Vasile Goldiş” Arad, Facultatea de Medicină Generală.

  A participat la multe cursuri importante în formarea profesională și didactică în țară și străinătate (Italia, Franța). Autor a 10 cărți, studii clinice și proiecte, având zeci de articole științifice publicate în reviste bine cotate. Este deținătoare a numeroase premii și distincții profesionale, sociale și pentru activitățile desfășurate printre care aș menționa doar: Honoris Causa pentru susţinerea idealului de românitate cu prilejul împlinirii a 1900 de ani (106_2006) de la încheierea războaielor daco-romane, moartea regelui Decebal şi începuturile creştinării, momente decisive în constituirea neamului românesc și Diplomă de cetăţean de Onoare pentru merite deosebite în creşterea prestigiului şi renumelui comunei Domaşnea.

 

       PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR LAZĂR  DORIN s-a născut la data de  04.03.1947, în Saldabagiu de Barcau, Marghita, Jud.Bihor. Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hatieganu”  din Cluj-Napoca din 1971, iar din același an activează la Clinicile de Pediatrie din Cluj Napoca ca medic intern. În 1973 absolvă cu ”Magna Cum Laude” concursul  de intrare în specialitate (secundariat) la Bucureşti, ulterior activând în cadrul Spitalului  Clinic de Copii Timişoara și Spitalul Judeţean Arad ca medic secundar Pediatrie, a doua sa specialitate fiind cardiologie.

   În toată această perioadă a urmat cursuri în tară de specialitate, schimburi de experiență în străinatate în țări precum Ungaria, Italia, Franța, Germania, Canada etc. Și-a început activitatea didactică din 1991 la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad ca şef lucrări Facultatea de Medicină generala, ca mai apoi în perioada 1996 – 1999 să devină Conferenţiar Universitar. Din 1999  până în prezent este profesor universitar la Facultatea de Medicină în cadrul Universitatii de Vest “Vasile Goldiş” Arad și activ profesional în cadrul cabinetului de cardiologie și Clinica Pediatrie II Arad din cadrul SCJU.

 

    PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR ALEXANDRU POP născut la data de 16.05.1938 în Arad, absolvent cu Diplomă de Merit a Școlii primare și a Liceului din Timișoara. În 1960 absolvă Institutul de Medicină din Timișoara ca șef de promoție și în 1978 devine medic specialist ortopedie-traumatologie. Tot în același an ia locul I pe țară la un concurs primariat și devine medic primar șef de secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Județean Arad.

    Domnul doctor Alexandru Pop are și o vastă experiență didactică fiind profesor universitar, șeful disciplinei ortopedie-traumatologie, cât și conducător doctorat în cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș”. Are numeroase lucrări publicate în reviste științifice și de specialitate, a fost redactor la ”Jurnalul Medical Arădean”, este membru în Organizații profesionale și Doctor în științe medicale din 6 martie 1981 cu lucrarea ”Contribuții la tratamentul fracturilor deschise de gambă”. Iar în 2004 primește ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de ofițer.

    PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR IOAN IOIART este născut în data de 25.02.1949, absolvent al Institutului de Medicină Timişoara, Facultatea de Medicină Generală şi Pediatrie, secţia Medicină Generală, în prezent fiind medic specialist urolog la nivelul secţiei de urologie a Spitalului Clinic Municipal Arad. În 1989 devine doctor în medicină cu cu tema: “Nefrectomia extrafascială în tratamentul adenocarcinomului renal”, iar în perioada 1996 – 2000 este Conferenţiar Universitar la Catedra de Urologie a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad.

    Dupa venirea sa în Arad a dorit să ridice nivelul asistenţei urologie la un nivel cel puţin mediu european, fapt pentru care a și reuşit să realizeze relativ repede progrese precum: Dezvoltarea tratamentelor clasice urologie, inclusiv Chirurgia Oncologică, Uro-Ginecologia si Urologia Pediatrică; Introducerea pentru prima oară în România, concomitent cu Prof. Dr. Dorin Niculescu, a rezecţiilor endoscopice pentru bolile aparatului reno-urinar inferior (1980); Introducerea în 1990 a unor tehnici chirurgicale reconstructoare după cistectomii radicale, efectuate pentru tumori vezicale infiltrative; Introducerea in 1991 a Endourologiei înalte (Nefrolitotomia percutanată, Ureteroscopia retrogradă şi antegradă); Introducerea tehnicii de Endourologie joasă şi înaltă şi în Urologia Pediatrică; 6. Realizarea primei prostatectomii radicale din România pentru cancer de prostată în 1991. 

    Domnul doctor Ioan Ioiart a realizat una din primele 14 cistectomii radicale din lume, urmată de confecţionarea unei neovezici de joasă presiune ortotopic racordată la uretră, reprezantând prima operaţie de acest tip din România.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro