Local

Centrul Aradului prinde culoare

17.04.2019 ⋅ 0 comentarii

Centrul istoric al Aradului a reprezentat mereu cel mai mare punct de interes atat pentru aradeni cat si pentru turisti datorita cladirilor istroice construite acum sute de ani in stiluri precum secession (stil predominant in Arad fata de alte orase ale Romaniei), eclectic, gotic sau renascentist.

Din pacate, trecerea timpului si-a pus puternic amprenta asupra acestor monumente, majoritatea fiind intr-o stare avansata de degradare devenind un real pericol pentru trecatori din cauza tencuielii care se desprindea de pe fatada. Cu toate acestea, tot mai multi proprietari au inceput procesul de renovare reusind astfel sa dea „un suflu nou” centrului orasului. Acest lucru se intampla fie din initiativa proprietarilor, fie datorita masurilor de supraimpozitare luate de Primaria Municipiului Arad.

Anul acesta, proprietarii mai multor cladiri istorice vor plati un impozit mai mare, majorat cu un procent de 100%, 200%, 300%, 400% si 500% in functie de nivelul de degradare al cladirilor. Masura luata de Primarie a fost bine vazuta de cetatenii orasului care apreciaza rezultatul final al renovarilor monumentelor istorice.

„Aradul a fost tot timpul o urbe europeana cu o bogata mostenire arhitecturala, cu activitate economica intensa, cu oameni harnici si gospodari care au construit un oras frumos cu cladiri impozante. Din pacate, comunismul si-a pus amprenta asupra societatii noastre, distrugand conceptul de proprietate privata, precum si obligatiile si beneficiile ce decurg din acesta. Prin activitatea de promovare in mediul online a cladirilor a caror fatade au fost renovate, doresc sa scot in evidenta modelele de buna practica privind reabilitarea cladirilor din zona protejata si sa contribui la restabilirea increderii aradenilor in capacitatea proprie de a contribui la infrumusetarea orasului. Pe scurt, vreau sa le demonstrez ca se poate”, a declarat Boca Bogdan, vicepresedinte al Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Protectia Mediului si Turism din cardul Consiliului Local Municipal Arad.

C.F.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro