Local

Sute de angajati ai Astra Rail Industries au iesit in strada, nemultumiti de salarii. Ce spune liderul de sindicat acuzat ca ar fi pe o mana cu patronatul

09.05.2019 ⋅ 0 comentarii

A fost greva astazi la Astra Rail Industries, si a fost o greva cum nu a mai fost din 2000 incoace, dupa cum spun oamenii. Sute de angajati ai companiei au oprit lucrul, dintre care 300 au iesit in strada, si-au chemat liderul de sindicat, pe care chiar ei il contesta, l-au pus in capul coloanei si s-au indreptat inspre Casa Alba, sediul administrativ al punctului de lucru de la Arad.

Greva a durat aproximativ trei ore, muncitorii fiind nemultumiti de salariile actuale si conditiile de lucru. De asemenea, il acuza pe liderul de sindicat Ionel Rusu ca ar fi pe mana cu patronatul. In cele din urma spiritele s-au mai linistit, oamenii s-au intors la munca, iar conducerea societatii si-a luat anumite angajamente, pe care trebuie sa le respecte, pentru evitarea unui conflict de munca.

Cine a fost „huiduit ca Iliescu in zilele lui bune”

Ionel Rusu, liderul sindicatului care functioneaza in cadrul punctului de lucru de la Arad al Astra Rail Industries sustine ca oamenii sunt nemultumiti din cauza modului in care se negociaza noul contract colectiv de munca, lipsa de comunicare punand, de asemenea, gaz pe foc. „Conform legii, ne aflam in procedura de negociere a noului contract colectiv de munca. Angajatii au inceput protestul din cauza lipsei de comunicare, nemultumiti ca discutiile merg anevoios. De altfel, trebuie sa recunoastem ca nu putem avea o negociere ritmica, avand in vedere ca reprezentantii companiei nu sunt in Romania”, afirma Rusu. In continuare, acesta povesteste ca sindicatul pe care il conduce a avut o propunere, iar compania a venit cu o alta oferta, care a ajuns la urechile oamenilor si care a inflamat spiritele. „Ni s-a propus sa prelungim contractul actual pana la 1 septembrie, pentru ca anul financiar al companiei incepe de la acea data. Au aparut distorsiuni de comunicare, s-au facut tot felul de interpretari, astfel incat, in aceasta dimineata, oamenii s-au adunat intr-o hala. Spuneau ca de la  1 Mai ar fi trebuit sa fie alte salarii si erau foarte nemultumiti. Era pe la ora 9. Am fost anuntat ca nu mai vor sa lucreze si m-am dus sa discut cu ei. Am fost huiduit ca Iliescu in zilele lui bune. Nu sunt suparat pe ei. Mi-au cerut sa merg la Casa Alba, sa anunt ca nu mai vor sa lucreze. Am plecat acolo, am stat cam jumatate de ora, iar cand m-am intos in fabrica, mi-au cerut sa merg din nou la Casa Alba, de data aceasta in fruntea lor, pentru ca sunt liderul lor de sindicat. Am mers toti civilizat la sediul administrativ, unde oamenilor li s-au comunicat informatiile cu privire la contractul de munca”, mai afirma Rusu.

Compania si-a retras propunerea

Liderul de sindicat sustine ca reprezentantii companiei si-au retras in cele din urma propunerea, urmand ca negocierile sa se poarte pe propunerea sindicatului. „A ramas ca directorul societatii sa anunte programul de negocieri, pana maine la amiaza sau cel tarziu luni. In mai trebuie sa terminam negocierea. Altfel intram in conflict de munca si nu stiu daca acest lucru este in interesul cuiva”, a incheiat Ionel Rusu.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro