Local

Ghiba Birta - 100 de ani de invatamant romanesc

22.05.2019 ⋅ 0 comentarii

Colegiul National Elena Ghiba Birta aniverseaza anul acesta un veac de existenta. De-a lungul celor 100 de ani de fiintare, prestigioasa institutie de invatamant aradean a trecut prin mai multe metamorfoze identitare, unele de forma, altele de fond, fiind cunoscuta sub diferite denumiri, dintre care amintim:  Liceul de Fete Elena Ghiba Birta din Arad (1919-1948), Scoala Medie Nr. 2 Arad (1948-1954), Scoala Medie Nr. 2 Olga Bancic Arad (1959-1963), Liceul de Cultura Generala Nr. 2 Arad (1970-1974), Liceul Real-Umanist Miron Constantinescu (1974-1977). Dupa Revolutia din 1989, asa cum se cuvenea, unitatea de invatamant a redobandit numele patroanei sale spirituale, Elena Ghiba Birta, urmand ca din anul 2001 sa devina Colegiul National Elena Ghiba Birta.

Centenarul Ghiba Birta a fost sarbatorit printr-un amplu program de activitati aniversare, derulate pe parcursul a trei zile. Pentru ca misiunea scolii, de la inceputuri pana azi, este sa ofere educatie de calitate celor care ii pasesc pragul, acest program nu putea incepe altfel decat printr-o serie de activitati cu multiple valente educative, reunite sub genericul Educatia uneste generatii. Nu intamplator, una dintre activitati se numeste O scoala a diversitatii, intrucat colegiul aradean are drept repere fundamentale promovarea si sustinerea diversitatii si a pluralismului, deschiderea spre nou, fara ca aceasta sa insemne catusi de putin negarea valorilor trecutului. Profesorii de la Ghiba stiu sa selecteze atent si competent ceea ce este de valoare atat in mostenirea didactica, cat si in modelele educative actuale, astfel incat sa formeze tineri pregatiti sa faca fata provocarilor lumii contemporane, constienti ca identitatea lor nu se poate cladi ex nihilo, ci pornind de la radacini.

Luni, 20 mai, la Cimitirul Eternitatea din Arad, dascali, elevi, invitati ai scolii au adus un omagiu, printr-o slujba de pomenire, celei care, prin generozitatea si credinta ei in valorile educatiei, a facut posibila existenta acestei institutii de invatamant – Elena Ghiba Birta.

Marti, 21 mai, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad a gazduit Gala Ghiba 100, eveniment de anvergura, care a reunit dascalii si elevii scolii, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Arad, ai administratiei locale, ai presei aradene, parteneri ai institutiei de invatamant. Directorul colegiului, prof. Eugenia Grosan, a prezentat aspecte legate de trecutul scolii, de prezentul acesteia, dar si de strategiile de mentinere a standardelor de calitate in viitor. Ministerul Educatiei a conferit unitatii de invatamant Placheta si Diploma aniversara Nicolae Iorga, in semn de recunoastere a performantelor acestei scoli de referinta in invatamantul aradean.

Au fost premiati fosti directori, profesori, absolventi, care, intr-un mod sau altul, au contribuit la cresterea prestigiului scolii, unii prin activitatea lor la catedra sau in biroul directorial, altii prin realizari notabile in diferite domenii de activitate. Au fost spuse si ascultate 10 povesti de succes ale unor oameni de succes, absolventi de Ghiba, astazi oameni de stiinta, profesori universitari, medici de renume, scriitori. De asemenea, scena teatrului s-a dovedit neincapatoare cand au fost premiati elevii colegiului, care anul acesta s-au distins prin rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile scolare.

In seara zilei de marti, cei mai talentati elevi ai colegiului aradean au exprimat prin limbajul muzicii, al dansului sau al teatrului emotii, ganduri, trairi la ceas aniversar.

Activitatile aniversare continua miercuri cu Ziua Portilor Deschise, cand toti cei interesati au ocazia sa viziteze scoala, sa-i consulte oferta educationala, dar si sa participe la numeroase workshopuri, precum: Jocuri video educationale, GLIDE – oportunitati europene, design interior, Spune NU substantelor care iti pun viata in pericol!, Turneul de tenis E.G.B., Stii sa te protejezi online?, Profesor pentru o zi, Experimente si amuzamente chimice, Informatica altfel, Intalnire cu fizicieni mici si mari, Cine merge la psiholog?, boargames, 1910: emanciparea femeii, Concurs de talente.

La multi ani Colegiului National Elena Ghiba Birta!

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro