Local

Unde pleaca militarii cantonati in Cetatea Aradului

22.05.2019 ⋅ 0 comentarii

Aproximativ 150 de militari apartinand Batalionului 191 Infanterie  „Colonel Radu Golescu” (cantonat in Cetatea Aradului), din cadrul Brigazii 81 Mecanizata „General Grigore Balan” Bistrita, vor participa in primele doua saptamani ale lunii iunie la exercitiul multinational „Saber Guardian 2019”, condus de Fortele Armate ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) si Statul Major al Fortelor Terestre al Armatei Romaniei.

Exercitiul Saber Guardian 2019 (SG19) va mobiliza, intre 3 si 24 iunie, aproximativ 8.000 de militari din sase tari (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Romania, Ungaria si Statele Unite ale Americii) vor participa. Dupa cum aratam mai sus, este vorba despre un exercitiu condus de Fortele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) si Statul Major al Fortelor Terestre al Armatei Romaniei, care se va desfasura pe teritoriile Bulgariei, Romaniei si Ungariei.

SG19 are ca principal obiectiv evidentierea coeziunii, unitatii si solidaritatii statelor partenere si aliate in vederea apararii impotriva oricarei agresiuni, in special prin posibilitatea de mobilizare rapida si concentrare a fortelor in timp scurt, oriunde in Europa. Activitatile de instruire in comun planificate in cadrul SG19 includ exercitii tactice de stat major si cu trageri de lupta, fortari ale cursurilor de apa, deplasarea tactica a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania in Romania, precum si activitati cu specific medical.

Conexiuni cu alte exercitii nationale

Pentru eficientizarea activitatilor de instruire in context international, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exercitii nationale si multinationale, numarul total de militari participanti ridicandu-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 tari aliate si partenere (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Turcia, Ucraina, si SUA), dintre care 7.600 de militari vor reprezenta Armata Romaniei.

SG 19 si exercitiile conexate planificate pe teritoriul tarii noastre se vor desfasura, in principal, in poligoanele de instruire si zonele Cincu, Babadag, Smardan, Capu Midia, Boboc, Bordusani.

An de an din 2013

Mai trebuie spus ca exercitiul „Saber Guardian” se organizeaza anual incepand cu 2013, fiind gazduit, pana in prezent, prin rotatie, de Bulgaria, Romania si Ucraina. Incepand cu anul 2017, „Saber Guardian” a devenit un exercitiu bienal. SG19 este inclus in Programul exercitiilor intrunite ale Comandamentului Fortelor Armate ale SUA din Europa, in vederea cresterii interoperabilitatii la nivel intrunit si multinational cu fortele natiunilor aliate si partenere.

Sursa: ARQ

Autor: Lucian Șerban ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro