Local

Slujire Arhiereasca in Parohia Simand

08.07.2019 ⋅ 0 comentarii

Ziua  de 7 iulie, Duminica a treia dupa Rusalii, a insemnat o zi de mare sarbatoare pentru credinciosii Parohiei Simand, Protopopiatul Arad, si aceasta datorita vizitei pe care Inaltpreasfintitul Parinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a savarsit-o in aceasta comunitate de vrednici credinciosi. Sarbatoarea a fost prilejuita de implinirea a 260 de ani de la edificarea lacasului de rugaciune precum si de comemorarea a 100 de ani de la mutarea in ceruri a celor doi preoti martiri, Cornel Popescu si Cornel Leucuta, slujitori ai Altarului bisericii din Simand.

Inaltpreasfintia Sa  a raspuns cu multa dragoste, ca de fiecare data, invitatiei preotilor si credinciosilor din aceasta binecuvantata parohie din campia Aradului, asa cum arata si Preaonoratul Parinte Flavius Petcut, protopopul Aradului,  in cuvantul de intampinare rostit la sosirea ierarhului.

Dupa acest moment s-a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca, din sobor facand parte: Preacuviosul Parinte dr. Iustin Popovici – Consilier cultural, Parintele Flavius Petcut, protopopul Aradului, Preacuviosul Parinte lect. univ. dr. Nicolae M. Tang de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ,,Ilarion V. Felea” din Arad si fiu al satului, Arhidiacon Dr. Tiberiu Ardelean – Inspector eparhial, Arhidiacon Florin Sirca – Inspector de Religie in cadrul I.S.J. Arad, Preot Mirel Dumitru – de la Parohia Chisineu-Cris si coordonator al Cercului pastoral Chisineu-Cris, preot Liviu Savulov, Preot Gheorghe Campan si Preot Cantemir Lipovan – toti trei pensionari, Preot Mager Aurel de la parohia Nadab, si preotii din Simand: Gabriel Gosta, Varga Ioan si Mircea Hurdea.

Cuvantul de invatatura rostit de catre Inaltpreasfintitul Parinte Timotei a fost intitulat ,,In ascultarea imnului heruvimic" (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Rom. 5; Matei 5), staruind asupra cuvintelor ,,toata grija cea lumeasca, acum, sa o lepadam ... Ca pe Imparatul tuturor sa-L primim...", adica sa dam in viata crestina intaietate celor duhovnicesti fata de cele pamantesti, facand sa domneasca linistea sufleteasca in locul framantarilor legate de castigarea celor de trebuinta. Pericopa apostolica, in introducerea celei evanghelice, indeamna la fapta cea buna prin credinta, nadejde si dragoste, virtuti teologice, ca raspuns la grija lui Dumnezeu pentru lume, aratata mai ales prin jertfirea insasi a Fiului Sau, spre viata si mantuire. In cursul vremii, slujitorii si enoriasii parohiei au dovedit cuvenita pricepere a urma indemnul imnului, inscriindu-se astfel ca cinstitori ai adevaratelor valori menite sa pecetluiasca si pe mai departe cronica locala, un exemplu in aceasta privinta dand cei doi preoti (Cornel Popescu si Cornel Leucutia), care au dat jertfa patriotica acum 100 de ani, odata cu instaurarea administratiei romane in aceste parti de tara. Este si prilejul de a da marturie despre importanta omagierii satului romanesc, cu personalitatile care il ilustreaza (preoti, invatatori si primari gospodari), a amintit Chiriarhul nostru.

La vremea cuvenita, cei trei preoti ai Parohiei Simand au fost distinsi de catre Inaltpreasfintitul Dr. Timotei dupa cum urmeaza: parintele paroh Gabriel Gosta – iconom stavrofor, parintele Ioan Varga si Mircea Hurdea – iconomi.

La sfarsitul Sfintei Liturghii s-a savarsit un parastas intru pomenirea celor doi preoti martiri Cornel Popescu si Cornel Leucuta.

Sarbatoarea a continuat apoi cu conferirea din partea Consiliului Local Simand si a Primariei Simand, a titlului de Cetatean de Onoare al localitatii, Inaltpreasfintitului Dr. Timotei Seviciu, in semn de multumire pentru toata dragostea parinteasca pe care a aratat-o de-a lungul arhipastoririi sale fata de comuna noastra, fata de slujitorii Sfantului altar si poporul dreptcredincios, dar si pentru intarirea legaturilor stranse care au existat inca din vechime intre Centrul Eparhial si Parohia Simand prin numeroasele vizite pe care le-a intreprins in aceasta parohie.

La randul sau, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei a inmanat Diploma de apreciere domnului primar al Comunei Simand, Liviu-Florin Dema, in semn de cinstire pentru sprijinul acordat bisericii si frumoasa colaborare cu institutia bisericeasca, mai ales tinand cont si de contextul Anului omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari), cand sunt apreciate eforturile administratiilor locale sau centrale in sprijinirea si propasirea Bisericii si a fiilor ei.

Tot in acest cadru festiv a avut loc lansarea volumului ,,Biruit-a Crucea – Scurte consideratii istorice asupra bisericii din Simand” dedicata de autori, pr. Gabriel Gosta si prof. Carmen-Cornelia Gosta, acestui inaltator moment. Volumul, aparut in Editura Arhiepiscopiei Aradului, a fost prefatat de Inaltpreasfintitul Parinte Dr. Timotei Seviciu, care a rostit un cuvant de apreciere la adresa autorilor , memorand si amintirea unora dintre vrednicii inaintasi pomeniti intre paginile cartii, dar si a celor care cu multa cinste reprezinta localitatea noastra in diverse domenii la cel mai inalt nivel, atat in tara cat si in afara ei.

La final parintele paroh Gabriel Gosta a multumit Intaistatatorului Eparhiei pentru ca a raspuns invitatiei, transformand sarbatoarea parohiei intr-un moment de reala emotie si bucurie prin cuvantarile de suflet rostite, evocand si cateva aspecte din trecutul istoric al parohiei, pomenind de ctitorirea lacasului sfant de catre Dimitrie Cernovici la anul 1759, dar si de faptul ca Simandul a fost resedinta temporara pentru unii din Intaistatatorii eparhiei Aradului, episcopii Iosif Putnik si Nestor Ioanovici. A fost evocata si amintirea celor doi preoti martiri Cornel Popescu si Cornel Leucuta dar si a altor vrednici inaintasi care au slujit Altarul strabun. In semn de aleasa pretuire pentru toata dragoste si purtarea de grija fata de Parohia Simand si fata de familia preoteasca din Simand in mod deosebit, Inaltpreasfintitului Parinte Timotei i-a fost daruita o placheta comemorativa precum si un rand de vesminte arhieresti. Tot din partea parohiei, cu acest prilej festiv a fost oferita cate o diploma si un volum din cartea amintita, tuturor preotilor prezenti la aceasta sarbatoare, reprezentantilor administratiei locale si centrale prezenti, precum si tuturor distinsilor invitati, fii ai satului, care au contribuit si contribuie prin activitatea desfasurata, la promovarea localitatii natale.

 Prof. Gosta Carmen-Cornelia

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ