Local

Mii de persoane au participat la "Festivalul Paradaicilor" de la Macea

08.07.2019 ⋅ 0 comentarii

La castelul de la Macea a avut loc, la sfarsitul saptamanii trecute, cea de a XI-a editie a „Festivalului Paradaicilor”. Mii de persoane din intregul judet au luat parte la festival, cele mai multe in cursul zilei de duminica.

Totul a inceput vineri, cu un concurs de pescuit la Balta Macea. Sambata, 6 iulie 2019, s-a derulat concursul de ciclism pentru amatori „Festivalul paradacilor pe biciclete”.

Traseul de 34 de km a fost pe ruta Macea – Sinmartin – Graniceri – Sinmartin – Macea iar timpul maxim de parcurgere a fost de doua ore si jumatate. La finalul concursului s-a organizat si un joc necompetitional pe bicicleta dedicat copiilor prezenti. Cursa a avut peste doua sute de participanti la adulti si copii.

S-au clasat pe primele locuri la feminin Klein Adriana Adriana, Popity Ioana Alexandra si Iosim Mihaela iar la masculin Mihai Andrei, Pataki Farkas si Sarmas Daniel Cristian.

Competitia a fost organizata din partea CSEM de catre voluntarii proiectului „Promoveaza Sportul”, finantat prin Corpul European de Solidaritate.

Ziua de sambata a continuat cu momente de expozitie si dresaj canin la stadionul de fotbal din Macea.

In incheiere s-a pregatit o seara pentru tinerii din Macea, cu jocuri interculturale, dans specific, traditii, gastronomie, karaoke, activitati moderate de catre adolescenti din Turcia, Spania, Romania, Taiwan, Brazilia, Grecia si Mexic (voluntari de la AIESEC Arad si Experienta Multisport).

Duminica, 7 iulie, la Curtea Castelului Csernovics din Macea s-a pus accentul pe expozitia cu vanzare a paradaicilor macene precum si pe produsele traditionale ale judetului Arad. Astfel, cei peste 7000 de vizitatori au putut intra in contact cu un numar mare de producatori locali din zona.

In paralel, programul artistic a cuprins: Taraful de la Macea, Ansamblul de copii al Caminului Cultural Macea, Ansamblul Mugurasii din Curtici, Ansamblul Romanasul Zadareni, Dansatorii de traditii Aletea – Ungaria, Ansamblul Edera Macea, Ansamblul Cununita UVVG Santana.

De asemenea, pe scena au mai urcat interpretii Ionut Macavei cu Formatia, Larisa Simandan si Andrei Botas, Cosmina Hornea, Maria Stan Toma, Oana Florina Stana, Monica Groza, Lucian Dragan Jr., Ionela Morutan- Folclor, Vasile Conea- Banat, Sotii Nemes- Maramures si Elena Ionescu (Mandinga).

Coordonarea evenimentului a fost realizata de catre Cristina Anamaria Nistor, din partea Clubului Sportiv Experienta Multisport, si Ciprian Otlacan, primarul comunei Macea.

„Continuam sa promovam produsele locale prin acest festival si doresc sa multumesc tuturor celor ce au contribuit la acest eveniment important pt comuna Macea”, a declarat Ciprian Otlacan, primarul comunei Macea.

„In aceste trei zile ne-am bucurat sa avem alaturi de noi peste 130 de voluntari locali si straini, un grup mare, foarte inimos, venind din Macea” – a spus Cristina Anamaria Nistor, coordonator eveniment din partea Clubului Sportiv Experienta Multisport.

„Daca ne reamintim, din cand in cand, ca exista acesti producatori de rosii la cativa kilometri de noi si le cumparam produsele, ii incurajam sa vina si anul viitor, sa persiste in acest domeniu. Astfel, printre alte avantaje, scurtam drumul de la producator la consumator”, a punctat Sorin-Victor Roman, unul dintre initiatorii evenimentului.

Partenerii evenimentului au fost: Asociatia pentru Conservarea Culturii in Mediul Rural, Universitatea de Vest Vasile Goldis, Universitatea Aurel Vlaicu, Parohia Ortodoxa Macea, INFO POINT MACEA, Corpul European de Solidaritate si Erasmus+, Boost Store, Asociatia Pescarul Macean si Scoala de dresaj canin NICKARAD.

Sursa: ARQ

Autor: Arq.ro ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro