Local

Gheorghe Falca - primul discurs in Parlamentul European: "Trebuie sa sprijinim o descentralizare financiara"

26.07.2019 ⋅ 0 comentarii

Europarlamentarul Gheorghe Falca, presedinte al PNL Arad, a tinut, saptamana aceasta, primul discurs in Parlamentul European, in prezenta reprezentantului Comisiei Europene. Falca a vorbit despre mediu, despre poluare, despre faptul ca se impune o crestere a calitatii aerului, bazandu-se pe experienta pe care o are, avand in vedere ca provine din administratia locala. 

„Vreau sa felicit Comisia, pentru ca eu sunt un om care vine din administratia locala, 19 ani am activat acolo, dintre care 15 in calitate de primar. Stiu ce inseamna fondurile de preaderare, stiu ce inseamna fondurile de coeziune. Aceste fonduri au facut lucruri bune in comunitatile noastre, pentru ca au redus emisiile, dar la fel putem spune ca odata cu cresterea economica a crescut si poluarea, din cauza traficului. In comunitatea mea numarul de masini a crescut de trei ori”, a spus Falca. In continuare, acesta a vorbit despre faptul ca in 2050, 75% din populatia Europei va trai in mediul urban, astfel incat este nevoie de solutii pentru cresterea calitatii aerului. „Stim ca vom trai acolo, de aceea este nevoie de solutii. Este nevoie sa avem instrumente legislative pentru o relatie corecta intre dezvoltarea economica, care nu se va opri, si calitatea aerului; instrumente noi pentru ceea ce inseamna organizarea urbanistica, pentru ceea ce vom vedea in comunitatile noastre in 2050. La fel, trebuie sa gandim o noua etapa a dezvoltarii infrastructurii legata de calitatea aerului”, a mai spus europarlamentarul aradean.

Gheorghe Falca s-a referit apoi la necesitatea de a sprijini navigabilitatea, facand referire la Dunare, care nu este folosita la intreaga sa capacitate. „Tot in aceasta idee a solutilor, trebuie sa mergem mai departe pentru a sprijini navigabilitatea pe rauri si canale, iar Dunarea poate sa fie o autostrada importanta in Europa”, a tinut sa mentioneze Falca, dupa care a adus in discutie unul dintre cele mai mari ofuri ale primarilor si presedintilor de consilii judetene din zonele dezvoltate ale Romaniei. „Si pentru ca provin din administratia locala, stiu ce inseamna raportul intre un guvern central si o administratie locala. Trebuie sa sprijinim o descentralizare financiara pentru autoritatile locale, ca sa reuseasca sa implementeze aceste solutii care pleaca de la nivelul nostru. Si o ultima recomandare: relatie mai buna cu Comitetul Regiunilor”, a incheiat europarlamentarul aradean.

Sursa: ARQ

Autor: Lucian Șerban ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro