Local

Școlile teologice din Arad și Caransebeș se reunesc; trei ierarhi, la deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie din Arad

03.10.2019 ⋅ 0 comentarii

Într-o atmosferă deosebit de solemnă, duhovnicească și academică, ieri  a avut loc deschiderea noului an universitar pentru Facultatea de Teologie din Arad.

Festivitatea s-a deschis prin slujba Sfintei Liturghii oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în capela facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Din sobor au făcut parte Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Arhim. Lect. Dr. Casian Rușeț, Consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Conf. Dr. Caius Cuțaru, Director de departament al Facultății de Teologie din Arad, Arhid. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean, Inspector bisericesc al Arhiepiscopiei Aradului și Arhid. Gheorghe Lehaci. După Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba Tedeum-ului pentru deschiderea noului an universitar. La slujbă au participat cadrele didactice, studenții și masteranzii facultății.

După oficierea Sfintei Liturghii, în Aula Magna a Facultății de Teologie a avut loc deschiderea festivă, la care au participat ierarhii, profesorii, studenții și masteranzii. În cuvântul de deschidere Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, a salutat prezența înalților ierarhi, precum și a distinșilor invitați subliniind importanța istorică a momentului. De asemenea, a creionat câteva din exigentele învățământului teologic în Universitate și în lumea actuală, adresând cuvânt de bun venit studenților și profesorilor din eparhia Caransebeșului. După aceasta, s-a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia deschiderii noului an universitar 2019-2020, de către Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.

În cuvântul adresat studenților, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a rememorat legăturile istorice ale celor două eparhii și școli de teologie, precum și chipurile unor personalități marcante din istoria învățământului teologic din Banat. Toate acestea fiind un imbold pentru responsabilitatea față de prezentul teologiei ortodoxe din această parte de țară.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a adresat cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei și Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul  precum și corpului academic al Facultății de Teologie pentru primirea făcută, subliniind necesitatea unei singure Facultăți de Teologie Ortodoxă în Mitropolia Banatului, aceasta fiind identificată cu singura Facultate de Teologie existentă la Arad. De asemenea, a evidențiat importanța momentului pentru creșterea calității învățământului teologic din Patriarhia Română și a unei viziuni unitare asupra învățământului teologic în fiecare mitropolie.

Deschiderea noului an universitar 2019-2020 are un caracter aparte. Este un moment istoric în care școlile teologice din Arad și Caransebeș se reunesc în perspectiva unui învățământ teologic unitar și consolidat, pregătit să facă față provocărilor actuale ale lumii. Aceasta, prin buna conlucrare a ierarhilor celor două eparhii și a conducerii celor două școli teologice din Mitropolia Banatului.

Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro