Local

Holocaustul din România – comemorat de elevii Liceului Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” Arad

09.10.2019 ⋅ 0 comentarii

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului  este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din  Bucovina  în  Transnistria Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.

A fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel.

În acest sens, elevii clasei a IX-a A de la Liceul Tehnologic ,,Iuliu Moldovan” Arad, au participat la un tur ghidat al vechiului cartier evreiesc din oraș. Punctul de plecare a fost Piața Arenei, de unde am înaintat spre Palatul Steiner, Piața Heim Domokos (Piața Peștelui), sinagoga ortodoxă – strada Cozia, școala evreiască (fosta Școală Gimnazială ,,Ștefan Cicio Pop”), Teatrul Hirschl și Piața Avram Iancu.

Ghidul nostru a fost doamna Adelina Stoenescu – muzeograf la Complexul Muzeal Arad, care a oferit elevilor informații prețioase și utile despre comunitatea evreilor din Arad; Holocaustul din România; contribuția evreilor la dezvoltarea Aradului; tradiții, obiceiuri și cultura evreiască. Elevii au fost însoțiți de: prof. Codruța Vasiescu, prof. Oana Olariu și prof. Cosmin Julan.

Prin realizarea acestei activități educative extrașcolare, am pus în valoare istoria locală a municipiului Arad, elevii au putut afla diverse informații despre clădiri pe lângă care treceau fără să știe ce s-a petrecut în ele. Este o altfel de lecție de istorie deoarece patrimoniul cultural al Aradului a fost promovat în rândul elevilor.

prof. Cosmin Julan

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro