Local

Primăria și Colegiul Economic au semnat un parteneriat pentru învățământul dual

18.10.2019 ⋅ 0 comentarii

Colegiul Economic Arad este prima instituție de învățământ din municipiu care a intrat în parteneriat cu diverși agenți economici și, începând de astăzi, și cu Primăria pentru învățământul dual. În cadrul colegiului funcționează deja două clase, una care specializează bucătari și una ospătari, cofetari, patiseri și lucrători hotelieri.Primarul Călin Bibarț și directorul Colegiului Economic, Monica Băltărețu, au semnat astăzi acordul prin intermediul căruia Primăria se obligă să-i ajute pe cei 58 de elevi care învață în acest sistem, oferindu-le o masă caldă pe zi. „Una dintre soluțiile găsite pentru a corela cererea de forță de muncă de pe piață cu oferta instituțiilor de învățământ este acest parteneriat numit învățământ dual, în care sunt implicați agenți economici, unități de învățământ și Primăria. În județul Arad, Colegiul Economic a făcut primul pas în acest sens. În urma parteneriatului pe care l-am încheiat astăzi vom oferi o masă caldă pe zi elevilor care merg la școală, din dorința de a-i face să frecventeze cursurile. În economia locală, dar şi în cea naţională se resimte în anumite domenii un necesar de forţă de muncă. Mă bucur că actualul Colegiu Economic a făcut acest pas spre învăţământul dual.  Ne propunem să pregătim generaţii de tineri în meserii căutate pe piaţa muncii, astfel încât în momentul în care au terminat şcoala să aibe un loc de muncă asigurat. La rândul său agentul economic va fi şi el mulţumit că are cu cine să lucreze. Mulţumesc conducerii Colegiului Economic că a iniţiat acest proiect şi a ajuns în acest punct”, a declarat primarul Călin Bibarț. Acesta și-a manifestat speranța că începând de anul viitor să fie încheiate parteneriate similare cu mai multe unități de învățământ din Arad.

Burse de la stat și de la agenții economici

În ceea ce o privește, Monica Băltărețu susține că elevii care învață în sistem dual primesc din partea statului o bursă de 200 de lei pe lună fiecare, cu condiția însă de a nu avea mai mult de zece absențe în acea lună. În plus, agentul economic oferă la rândul său tot 200 de lei pe lună, astfel încât suma totală pe care o primește un elev ajunge la 400 de lei. „Există și posibilitatea ca în viitor, suma pe care o primesc elevii din partea agentului economici să crească. De altfel, trebuie să știți că agenții economici se implică mult în acest proiect. În această perioadă elevii vin și fac pregătirea teoretică, urmând ca din 25 noiembrie să intre în practică. Se lucrează pe grupe de maxim 15 elevi, perioada de școlarizare fiind de trei ani”, susține Monica Băltărețu.

În încheiere, primarul Călin Bibarț a ținut să felicite firmele care s-au implicat în proiect, cu atât mai mult cu cât Colegiul Economic are și clase de școală profesională cu aceleași specializări și ar fi putut pur și simplu să aștepte ca elevii de acolo să-și termine studiile, fără a avea cheltuieli suplimentare.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro