Cultura

Se-aud colindători în sat! Concert caritabil în Parohia Moroda pentru copiii de la Casa de Tip Familial din Mocrea

02.12.2019 ⋅ 0 comentarii

Ce zi, ce bucurie, ce emoție în Parohia Moroda, chiar de Ziua Națională! Când vestea unui colind altfel ajunge la zeci de kilometri distanță, asta nu poate însemna decât că acolo s-a așezat mult suflet, iar lucrarea este una menită a atinge inimi și a uni mâini. 


Începând cu ora 16.30, Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moroda s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care au răspuns chemării Părintelui Paroh Sorin Streulea de a participa la un concert caritabil pentru copiii de la Casa de Tip Familial din Mocrea. Concert cu atât mai binevenit cu cât s-a așezat, în zi de aleasă sărbătoare, în marele buchet al evenimentelor rânduite pentru a marca Anul omagial al Satului Românesc. 


Binecuvântata bucurie a serii a fost dată de prezența în mijlocul credincioșilor din Moroda a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. O bucurie aparte cu atât mai mult cu cât în scaunul arhieresc nu se mai așezase nimeni de 37 de ani, după cum avea să spună vizibil emoționat Părintele Paroh în cuvântul de bun-venit adresat ierarhului arădean. 


A fost emoție? A fost cu prisosință și a făcut ca acolo, în biserica din Moroda, Ziua Națională să își regăsească adevăratul sens, acela de a fi împreună pentru un scop nobil, a fi împreună pentru celălalt, a fi împreună în vremurile în care tot mai des cresc buruienile pe potecile dintre vecini. 


A fost bucurie? Din belșug, judecând după chipurile luminoase, cântul dezinvolt și zâmbetele pruncilor de toate vârstele împărțite fără reținere tuturor celor prezenți. 


A fost culoare? Atât de multă și atât de demn și frumos purtată, cu fiecare costum popular trecut prin fața Sfântului Altar. Și câte povești și gânduri n-or fi adus cu ele, unele chiar din vremurile apropiate Marii Uniri. Nu le-am auzit, dar le-am putut intui din colindele aduse la viață de Grupul Fetelor de la Șicula condus de doamna Marina Constantinescu, Corul Parohiei Seleuș, Grupul de colindători ai Parohiei Drauț, Grupul  Catehetic ”Sfântul Stelian” din Parohia Prunișor, Corul de copii ai Parohiei din Șilindia, Corul de copii al Parohiei Moroda, Corul Asociației Suflet Tânăr Arădean, Grupul Psaltic ”Sfântul Ioan Damaschin” și Grupul Ineuanii împreună cu Alexandra Mădăraș. 


La finalul concertului, Părintele Paroh a mulțumit tuturor participanților, dar în mod special Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul atât pentru bucuria de fi în mijlocul lor cât și pentru îndemnul făcut preoților, nu cu mult timp în urmă, de a se implica în acte caritabile. Cu drag și inimă bună, Părintele a oferit Preasfinției Sale o icoană cu Sfântul Nicolae care să îi amintească de prima vizită în Parohia din Moroda. 


Când intenția este bună, Dumnezeu ajută și rânduiește oamenii potriviți care să ajute la plinirea ei. Pentru că dacă toți colindătorii au primit daruri și participanții bucate de post, este pentru că o mână de oameni de bine au întins mâna de ajutor care să ducă la conturarea unei seri pe care, cu siguranță, nimeni dintre cei ce au trecut pragul bisericii din Moroda nu o vor uita. Cu siguranță nici noi!


În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfinția Sa l-a felicitat pe Părintele Paroh pentru concertul caritabil și activitatea din parohie, cu atât mai mult cu cât acesta se află la Moroda doar de un an și câteva zile, subliniind versul unui colind care a caracterizat întreaga seară: ”mai faină decât veselia e iubirea”... iubirea față de Dumnezeu și de aproapele. De asemenea a transmis tuturor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care mâine sărbătorește 35 de păstorire la Arad.


Moroda, 1 Decembrie 2019, Ziua Națională. 


O zi în care bucuria de a ajuta a fost atât de frumos împletită cu aceea de a fi împreună... 


”Leru-i Doamne ler, face-s-ar pământul cer” 

fashiondays.ro