Stire Informatii

Din Bucătăria Lui Eliss: Prăjitură Pavlova cu fructul pasiunii și mascarpone

11.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Pavlova e una dintre prăjiturile mele preferate. Nu o numesc tort, așa cum o găsiți în general pe internet, fiindcă pentru mine noțiunea de tort înseamnă altceva. Am pregătit-o adesea pentru cunoștințe, prieteni, familie, indiferent de sezon. Rețeta este cât se poate de simplă cu mențiunea că trebuie să țineți cont de câteva lucruri, cum ar fi: 

-un mixer bun (la care să ajungă paletele pe fundul bolului, să nu vă treziți că fix compoziția de dedesubt nu a fost pregătită)

-bolul mixerului să fie foarte curat, fără urme de grăsimi

-albușurile din care se prepară blatul să nu conțină urme de gălbenus (din propria experiență v-o spun, dacă se întâmplă asta nu mai are aceeași textură și nici nu-si va păstra forma, se va lăsa)

-RĂBDARE! Blatul pentru Pavlova se coace lent, la o temperatură de 90-95 grade Celsius și se lasă la răcit, complet, abia apoi vom putea să asamblăm prăjitura.

Rețeta originală se compune doar din frișcă și următoarele fructe: fructul pasiunii, kiwi și căpșuni. 

Eu, desigur, n-am făcut niciodată varianta originală, alternând între elementele clasice ale prăjiturii și preferințele mele culinare. De altfel, fructul pasiunii e destul de greu de găsit, eu am găsit doar la un anume supermarket de câte ori am avut nevoie, în rest, am folosit alte fructe precum căpșuni, afine, rodie, merișoare, etc. Fructul pasiunii sau maracuja, cum îi este denumirea, arată ca o prună de dimensiuni mari, are un gust acrișor și un parfum atât de plăcut, încât nicio esență de maracuja nu va reuși vreodată să reproducă gustul. Se consumă doar ce este în interiorul acestuia, fără coajă. 

Și acum să vă povestesc despre cât de simplă e această prăjitură, prin ingrediente și modul de preparare.

Ingrediente:

-pentru blat: - 200 g albuș ( 5 albușuri, un albuș de la un ou M cântărește 35-40 g)

                        - 200 g zahăr pudră

                        - 45 g amidon de porumb

                        - 10 ml oțet ( 2 linguri)

                        - un praf de sare

-pentru cremă :- 200 ml frișcă lichidă , neîndulcită ( ținută la rece minim 10 ore)

                            - o cutie mascarpone

-pentru decor: - fructul pasiunii

                            -mentă 

Mod de preparare: 

Setați cuptorul la 90 de grade sau treapta 2 de coacere. Pregătiți o tavă cu hârtie de copt. 

1.Blatul

În bolul mixerului  se adaugă albușurile și praful de sare și se mixează până devin spumă, după care se adaugă treptat zahărul, mixând în continuare pentru 10-15 minute sau până când spuma se transformă într-o bezea lucioasă, fermă. 

Oprim mixerul, adăugăm amidonul și oțetul, încorporându-le ușor cu o spatulă, după care mai mixăm compoziția pentru 2-3 minute. Se toarnă compoziția de bezea în tavă, împărțind-o ori în două cercuri, ori în unul singur, dacă doriți doar un blat. Eu am copt două blaturi, unul pregătindu-l pentru această rețetă și unul pe care l-am lăsat în frigider, pentru a folosi altă cremă și alte fructe. 

Să lăsați spatiu între cele două blaturi de bezea în cazul în care îl pregătiți astfel. Cercurile se modelează cu o spatulă sau o lingură. 

Forma blatului de bezea nu trebuie să fie perfectă, exact despre asta e Pavlova. Se introduce tava la cuptor pentru o oră și patruzeci de minute. Bezeaua trebuie să fie la exterior crocantă și albă (dacă o lăsați prea mult sau măriți temperatura, bezeaua va căpăta o culoare maronie, ceea ce nu-i de preferat să se întâmple) iar ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro