Stire Cultura

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Arad. Programul evenimentelor

12.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Arad printr-un eveniment prin care se dorește atât omagierea marelui poet național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 170 de ani, cât și a unor personalități marcante ale muzicii și istoriei României.

Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad vor organiza, miercuri, 15 ianuarie 2020, două evenimente, unul simbolic și unul cultural-artistic.

Astfel, de la ora 18.00, fațada Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad va fi iluminată în culorile drapelului național al României, după ce, în prealabil pe ea se va monta un mash cu imaginea lui Mihai Eminescu. Astfel, Aradul se alătură inițiativei Ministerului Culturii de a evidenția o clădirea reprezentativă și imaginea poetului nostru național.

În fața Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad vor fi invitate oficialitățile locale, cu această ocazie urmând să fie transmis mesajul ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Apoi, de la ora 18.30 la Cinematograful Arta, va avea loc un spectacol de poezie și muzică clasică, expoziția „Istoria timbrului românesc” și proiecția filmului „Maria, Regina României”, regizat de Alexis Sweet Cahill.

Evenimentul de la cinematograf îi va avea ca protagoniști pe Zoltan Lovas, actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, care va recita din opera lui Mihai Eminescu și pe membrii cvartetului „Adagio”, cu invitatul lor, Florin Gherghel, concert maestrul orchestrei Filarmonicii de Stat din Arad, care vor interpreta partituri clasice ale unor compozitori români și străini. Printre acestea, „Balada” de Ciprian Porumbescu și „Dansuri românești” de Béla Bartók.

După recitalul de poezie și momentele muzicale, în jurul orei 19.00, este programată proiecția filmului „Maria, Regina României“, o producție a Abis Studio, care prezintă rolul decisiv pe care Regina Maria l-a avut în salvarea granițelor României, în 1919, la Conferința de pace de la Paris.

În holul cinematografului Arta va fi amenajată expoziția „Istoria timbrului românesc“, realizată de Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu Romfilatelia.

Expoziția este formată din mai multe panouri pe care sunt transpuse mărci poștale emise de Romfilatelia pentru a marca evenimente importante din istoria poporului român, pe scurt - o istorie a timbrului românesc, de la apariția primelor mărci poștale, în urmă cu 162 de ani până în prezent.

Intrarea la eveniment este liberă, însă pentru evitarea aglomerației este recomandată rezervarea locurilor la numărul de telefon/WhatsAp 0740 946 821.

Zoltan Lovas

Absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucuresti, 1995, clasa prof. univ. Mircea Albulescu, Zoltan Lovas este una dintre prezențele active pe scena teatrului arădean dar și la evenimentele culturale din Arad, în calitate de prezentator. A jucat sute de roluri pe scena Teatrului Clasic  „Ioan Slavici“ din Arad, a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, fiind unul dintre cei mai apreciați actori arădeni.

Cvartetul „Adagio” și Florin Gherghel

Cvartetul Adagio este o prezență profesionistă pe scena locală, compus din patru absolvenți ai Facultăților de Muzică din Cluj și Timișoara – Marina Lei, Floriana Cenădan, Gavril Cenădan și Romeo Sălăjan.

Aceștia și-au propus și au reușit să ofere o înfățișare „modernă“ conceptului clasic de „cvartet de coarde“, prin abordarea unui repertoriu diversificat: muzică de film, tangouri, valsuri, ragtime-uri, muzică de divertisment, ambientală, muzică de jazz și cafe-concert.

Florin Gherghel este absolvent în 2006 al Conservatorului de Muzică din Oradea, fiind prezent pe afişele Filarmonicii de Stat din Arad încă din anii de afirmare, Tribuna Tinerelor Talente fiind cupola  sub care tânărul violonist  a interpretat acompaniat  de orchestra simfonică a Filarmonicii,  partituri   reprezentative ale repertoriului universal.

Florin Gherghel a studiat vioara la Liceul de artă „Sabin Drăgoi“, la clasa profesoarei Crina Brad, iar în perioada anilor de facultate s-a bucurat de îndrumarea violonistului Traian Roman, solist al Filarmonicii de Stat Arad.

Membru al Operei Naţionale din Timişoara pe parcursul stagiunii 2005 - 2006, violonistul este începând din septembrie 2006 angajat al Filarmonicii din Arad, iar din toamna anului 2016, concert - maestrul orchestrei simfonice.

Filmul „Maria, Regina României”

Un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării este extrem de controversată. În primăvara anului 1919, Regina Maria pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de coscenarista Maria - Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alături de regizorul Alexis Sweet Cahill.

Din distribuție fac parte actori români, francezi și englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdina... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro