Stire Cultura Religie

Ioan Popovici-Desseanu, avocatul în casa căruia a locuit Mihai Eminescu timp de o lună, evocat de elevii Școlii ”Astra” Arad

14.01.2020 ⋅ 0 comentarii

”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”- Mihai Eminescu. Așa cum ne-a obișnuit deja, profesorul Cristian Stoica vine cu o nouă lecție ”altfel” de istorie predată elevilor săi de la Școala Profesională ”ASTRA”. Lecție de istorie numită ”Un mecena pe nedrept uitat al Aradului, Ioan Popovici-Desseanu (1831-1892).

La aproape 200 de ani de la nașterea sa, readucerea avocatului Ioan Popovici-Desseanu în prim-planul vieții noastre publice reprezintă un act de recunoștință față de activitatea acestuia în plan politic, cultural și bisericesc desfășurată  pe tot parcursul vieții sale.

Începând cu anul 1997, până de curând, pe casa lui Desseanu situată în centrul orașului Arad pe strada care îi poartă numele exista o placă ce amintea de avocat și de Mihai Eminescu. Acum… au rămas doar găurile din pereți și amintirile frumoase ale celor care odată au asistat aici la momente înălțătoare

Casa Desseanu

”Deschisă a fost și pentru cel mai necăjit român care căuta un sfat bun sau un ajutor”, scria prof. Eduard Găvănescu în lucrarea dedicată lui Desseanu. În casa avocatului erau primiți și studenții teologi arădeni.

Cel mai important oaspete al casei Desseanu a fost poetul național Mihai Eminescu. O legendă spune că Desseanu l-ar fi îmbrăcat pe Eminescu din tălpi până în creștet. Eminescu s-a aflat la Arad, pentru o lună în cursul anului 1868, alături de trupa de teatru a lui Pascali. Pe o fotografie a sa pe care o dăruiește avocatului Pascali scrie ”Amicului Românilor, susținătorului artelor, suvenire de afecțiune și de amiciție. M. Pascali”.

În casa lui Desseanu, poetul național îl întâlnește pe Iosif Vulcan cel care îi va schimba numele din Eminovici în Eminescu.

1871 Universitate la Arad

La data de 15 aprilie 1871 Desseanu publică în revista ”Speranța” proiectul privind înființarea la Arad a unei Universități cu patru facultăți teologie, drept, filosofie și politehnică. 

Desseanu se gândea și la înființarea unui internat pentru studenții săraci unde aceștia să primească mâncare contra unei taxe modice.

Mai presus de toate Desseanu indică și mijloacele materiale prin care acest proiect universitar să fie realizat. I.P. Desseanu își dorea ca Aradul să devină centrul cultural al întregii regiuni de vest a Transilvaniei.

Deși provenea dintr-o familie cu venituri modeste Ioan Popovici Desseanu reușește să își finalizeze studiile la Facultatea de Drept din Budapesta și să ajungă avocat.

Adunarea din 9 mai 1872 de la Arad

În plan politic, Ioan Popovici Desseanu ajunge în anul 1861 deputat în Parlamentul de la Budapesta. Avocatul arădean organizează în 9 mai 1872 o adunare a partidei naționale la Arad la care participă peste 300 de reprezentanți ai românilor din comitatul Arad, Bihor, Bichiș, Cenad, Timiș, Caraș, Zărand, Sătmar și Crasna. Aici, Desseanu, care deschide adunarea, prezintă un program politic format din 9 puncte, program care va fi ulterior promovat de ziarele arădene  ”Tribuna Poporului” și ”Tribuna”.

Profesor dr. Doru Bogdan are publicat un amplu studiu   privind viața și activitatea lui Ioan Popovici Desseanu.

Reuniunea femeilor române din Arad

Desseanu se căsătorește la 6 mai 1866 cu Hermina, fiica protopopului Ioan Raț care era nepotul de frate al episcopului Aradului Gherasim Raț (1835-1850).

În cadrul unei întâlniri din anul ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro