Local

Doi angajați ai Filarmonicii au intrat în carantină după un turneu în China, în zona de acțiune a unui virus ucigaș; cum a reacționat directorul Doru Orban / UPDATE: Virusul provine de la... șerpi

23.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Un virus ucigaș face ravagii în China. Acesta a fost depistat prima dată în decembrie 2019 în Wuhan. Este vorba despre o noua tulpină de coronavirus, asemănătoare virusului gripal, a cărei transmitere de la om la om a fost confirmată de oamenii de ştiinţă, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a trecut de 300, conform Digi24.ro. În ceea ce privește numărul victimelor, acesta a ajuns la 17, în doar câteva zile.

Doi dintre angajații Filarmonicii de Stat Arad, care au participat la un turneu în China, cântând și la Wuhan, au fost în raza de acțiune a virusului și acum, la întoarcerea în țară, au intrat în carantină.  

Update 1 Virusul provine de la... șerpi

Conform unui studiu realizat de patru cercetători chinezi și publicat în Journal of Medical Virology virusul provine de la șerpi, scrie comisarul.ro. Este vorba despre cele două specii de șerpi des întâlnite în sud-estul Chinei (unde a apărut focarul): Bungarus multicinctus și Naja atra, sau cobra chineză, scriu autorii studiului.

Studiul a analizat secvența genetică a noului virus, cunoscut sub numele de 2019-nCoV și l-a comparat cu secvențele genetice ale mai mult de alte 200 de coronavirusuri din întreaga lume.


Mai mulți artiști de la Filarmonica Banatul, din Timișoara, și de la alte filarmonici din țară au concertat în orașul Wuhan, din China, zona unde a apărut virusul ucigaș. Muzicienii români s-au întors în țară marți, după un turneu de 50 de zile, scrie Realitatea.net. Conform Libertatea.ro, este vorba de 50 de muzicieni români, angajați la filarmonicile din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța, care s-au întors acasă marți.

Doru Orban, directorul Filarmonicii de Stat Arad susține că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în organizarea turneului din China, cei doi angajați care au participat fiind în concediu pe timpul turneului. „Avem și noi doi colegi care au participat la turneul din China. Unul este din Timișoara, iar altul din Reșița. L-a întoarcerea în țară au fost puși în carantină. Este obligația lor să stea în carantină la domiciliu. I-am trimis la Centrul Epidemiologic de la Timișoara. În ceea ce mă privește mă voi deplasa personal la Timișoara, să vorbesc cu directorul Filarmonicii Banatul, să vedem ce alte măsuri au fost luate”, ne-a declarat Doru Orban.

În încheiere, acesta a ținut să precizeze că din informațiile pe care le are, cei doi artiști nu au pus piciorul în Filarmonica de Stat Arad de când s-au întors din turneu.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro