Stire Cultura

Filmele lunii februarie la Cinema Arta

28.01.2020 ⋅ 0 comentarii

Programul lunii februarie aduce pe ecranul de la ”Arta” premiere, club de film, filme experimentale, animații, dar și o selecție a celor mai apreciate filme ale anului 2019. „Fortăreața” deschide proiecțiile lunii februarie în cadrul Clubului de film, pelicula chehă care va rula joi, 6 februarie de la ora 19:00, în sala mică a Cinema Arta. Filmul urmărește viața cotidiană în Republica Moldovenească Nistreană (Transnistria) – o așa-zisă „democrație modificată”, în care libertatea de exprimare și libertatea de întrunire se află sub controlul strict al statului. Viața în Transnistria e dificilă, însă președintele Igor Smirnov insistă că, de fapt, e Raiul pe pământ – și, cu o orchestrare atentă a mesajelor media, plus câteva clipuri electorale excentrice, o parte dintre cetățenii țării par a se lăsa convinși să gândească similar.

„Balanța” beneficiază de o proiecție specială în data de 7 februarie, ora 19:00. Filmul este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale. Regizată de Lucian Pintilie, „Balanța” este o co-producție româno-franceză și a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei tinere profesoare (Nela) și a unui medic (Mitică) dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. Intrarea la această proiecție are loc pe bază de rezervare. Pentru rezervări vă rugăm să ne scrieți la adresa cinemaartaarad@gmail.com sau să ne contactați la numărul de telefon 0257/280526, după următorul program: luni-joi 9-16, vineri 9-13.

”Latte și cristalul fermecat” este propunerea noastră din cadrul programului Filme pentru întreaga familie care va rula în 8 februarie, ora 18:00. Filmul este dublat în limba română. Curaj, încăpățânare, prietenie, loialitate – nimic nu e străin de mititica aricioaică Latte când are de recuperat cristalul fermecat care va alunga seceta din ținutul ei și al prietenilor ei.

”Valan-Valea îngerilor“, lungmetrajul de debut al regizorului Béla Bagota, rulează vineri, 14 februarie, ora 19:00. Filmul îi are în distribuţie, pe lângă protagonistul Csaba Krisztik, pe Csaba Ciugulitu, Oszkár Meszesi și Gábor Tollas, actori ai Companiei „Liviu Rebreanu“, respectiv ai Companiei „Tompa Miklós“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

”Gesturi de rezistență”, un film documentar despre rezistenţa evreiască antifascistă revine la cinema în data de 15 februarie, ora 19:00. ”Gesturi de rezistență” este un film documentar realizat de Olga Ștefan, care aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. „Gesturi de rezistență” a fost realizat în cadrul activităților proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei”, platforma transnațională pentru comemorarea Holocaustului din România și Moldova prin artă și media înființată de Olga Ștefan în 2016.  O arhiva de cercetare și alte filme realizate pentru platforma pot fi găsite online: http://www.thefutureofmemory.ro.

”Dumnezeu există și numele lui e Petrunija” de Teona Mitevska care a câștigat cea de-a treisprezecea ediție a Premiului LUX Film, poate fi văzut... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro