Social

Cea mai veche fântână de lemn din lume, descoperită de arheologii cehi

05.02.2020 ⋅ 0 comentarii

O fântână neolitică din lemn descoperită în Republica Cehă în urmă cu doi ani reprezintă cea mai veche structură de acest tip din lume, au anunţat marţi arheologii cehi, citând rezultatele unor teste aprofundate, informează AFP, potrivit Agerpres.

”Am realizat o analiză dendrocronologică şi am confirmat rezultatul prin intermediul unei datări cu carbon”, a declarat Jaroslav Peska, cercetător la Centrul arheologic din Olomouc, un oraş din estul Republicii Cehe.

”Fântâna datează din perioada 5256 î.e.n. - 5255 î.e.n. În lume nu există nicio altă structură artificială din lemn mai veche decât aceasta şi care să fi fost datată prin dendrocronologie, deşi această stare de fapt ar putea să se schimbe în viitor”, a explicat expertul ceh.

Cu o adâncime iniţială de aproximativ patru metri, fântâna a fost descoperită în 2018 cu ocazia lucrărilor de construire a unei autostrăzi, la o distanţă de 120 de kilometri est în raport cu capitala ţării, Praga.

”Am dezgropat o parte inferioară din lemnul fântânii, care măsoară 1,4 metri în înălţime”, a adăugat Jaroslav Peska.

Potrivit agenţiei de presă CTK, osatura fântânii era construită cu ajutorul a patru stâlpi plasaţi în colţuri şi decupaţi pentru a permite apoi plasarea scândurilor.

Până în prezent, cercetători... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro