Național Cultura Religie Stire

Emanuil Gojdu, pomenit la 150 de ani de la trecerea sa în veșnicie

05.02.2020 ⋅ 0 comentarii

Slujbă de pomenire pentru Emanuil Gojdu, la 150 de la mutarea la cele veșnice. Parastasul a fost săvârșit luni, 3 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, de un sobor de preoți și diaconi condus de ÎPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. 

Preoții și credincioșii prezenți în Catedrala mitropolitană din Sibiu ”au înălțat rugăciuni către Dumnezeu pentru odihna veșnică a celui care a lăsat moștenire averea sa imensă pentru ajutorarea tinerilor ortodocși români născuți în Transilvania și Ungaria, pentru ca aceștia să urmeze studii universitare prin intermediul unor burse”, conform Mitropoliei Ardealului.  

În testamentul său, redactat la 4 noiembrie 1869, avocatul, patriotul militant și filantropul Emanuil Gojdu lăsa generațiilor următoare resursele materiale necesare pentru a susține educația tinerilor români ortodocși din Transilvania și nu numai, iar Biserica Ortodoxă din Ardeal avea să devină administratorul Fundației Gojdu, cu misiunea de a duce la îndeplinire prevederile testamentare.

Președintele Fundației Gojdu, ÎPS Laurențiu Streza, despre personalitatea lui Emanuil Gojdu

”După trecerea lui Emanuil Gojdu la cele veșnice, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorul nostru, a hotărât ca ziua aceasta să fie serbată în toată Biserica din Ardeal printr-o pomenire specială. De câțiva ani, am încercat și noi să ne amintim de marele Emanoil Gojdu, la propunerea unor iubitori ai acestui mare patriot de a face pomenire în bisericile noastre a celui care, prin Fundația care i-a purtat numele și, prin vestitul testament, a lăsat toată averea sa unei slujiri îndelungate, unui proiect pe care nu l-am mai văzut la nimeni și nu știm dacă vom mai întâlni pe cineva care să gândească cu inima, dar și cu mintea, atât de rațional și matematic stabilind burse pentru tinerii ortodocși din Ardeal. Până în anul 2050 a existat un proiect, o programare, ca bursele să se îndrepte către tineretul nostru. Din păcate, moștenirea sa a fost râvnită și de alții și a rămas unde a rămas, ce a mai rămas la noi s-a mai recuperat, ceea ce este foarte important, pentru că acest binefăcător a oferit tineretului Bisericii din Ardeal averea sa, punând-o, însă, sub ocrotirea Bisericii și mai ales încredințând și apelând la autoritatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, primul mitropolit al Transilvaniei. L-a pus să gestioneze continuarea cestei lucrări și banii respectivi să-i folosească pentru educare neamului, spre ridicarea tinerilor care aveau nevoie de sprijin. Suntem recunoscători acum și am făcut această ceremonie la împlinirea a 150 de ani, dar în același timp legându-ne de ceea ce Biserica noastră, prin Sfântul Sinod a hotărât ca acest an să fie un an comemorativ al tuturor filantropilor, binefăcătorilor noștri. Poate nu ne dăm seama ce valoare are fapta bună, bucuria care se revarsă asupra noastră atunci când am făcut un bine. Este o bucurie specială, o bucurie deosebită, dar atunci când lași în urma ta o tradiție a bucuriei, suntem încredințați că s-a întors acum tot ceea ce a făcut el spre dânsul sus în ceruri și va primi la sfârșitul veacurilor, la Înfricoșătoarea Judecată, cele cuvenite pentru sporirea acestei avuții, pentru că n-a îngropat talantul, ci l-a lăsat să lucreze și după plecarea lui la cele veșnice”, a subliniat ierarhul, conform aceleiași surse. 

Moștenire lăsată tineretului ortodox

Ierarhul a vorbit și despre actualul statut al Fundației Gojdu de la Sibiu și despre demersurile făcute pentru a recupera averea lăsată de marele filantrop și a o pune în slujba tinerilor, așa cum prevede testamentul său.

„Sperăm acum, când noi îl comemorăm, când noi ne-am rugat lui Dumnezeu să-i primească darul său, ca, de acolo de sus, să-L roage pe Dumnezeu să putem și noi să continuăm această lucrare. Nu este ușor în momentul în care primele forme legale care trebuiau făcute nu au fost împlinite de cele două părți, română și maghiară. Parlamentul român a aprobat statutul și ceea ce a pro... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro