Național Religie Stire

Părintele Ilie Cleopa va avea o casă memorială în satul natal

25.02.2020 ⋅ 0 comentarii

Duminică, 16 februarie, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat, conform Doxologia, comunitatea parohială ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Suliţa, după care a mers la biserica de cimitir cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Suliţa II.

Acolo, Ierarhul a oficiat slujba Trisaghionului pentru Părintele Cleopa Ilie și pentru părințiii săi trupești Alexandru și Ana monahia, după care s-a îndreptat la casa unde s-a născut Părintele Ilie Cleopa, exprimându-și nădejdea ca în viitorul apropiat să fie amenajată acolo ”o casă memorială în care să rămână neșterse în amintirea credincioșilor chipul și viața Părintelui Cleopa”.

Viaţa Părintelui Cleopa

După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani la schimonahul Paisie Olaru. S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria în decembrie 1929. A fost tuns în chipul călugăresc în data 2 august 1937, primind numele Cleopa. În anul 1945 a devenit egumen la Schitul Sihăstria, ridicat la rang de mănăstire în 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit. Nu a trecut multă vreme şi s-a retras în munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. Când a revenit, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a închegat o obşte de peste 80 de călugări.

Anii de linişte s-au risipit deîndată ce Securitatea l-au urmărit din nou, astfel că părin... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro