Național Cultura Stire

”Mă uit mereu pe hărți, să văd câte ape am trecut”. Veteranul de război Constantin Herțoiu, sărbătorit la 106 ani

28.02.2020 ⋅ 0 comentarii

”La Stalingrad am fost luați prizonieri. Câți am mai scăpat, că rușii ne împușcau pe capete! Când s-au liniștit apele, au venit la noi niște cazaci. Ofițeri. Tineri, băieți tineri. Fusesem 98 de inși, mai rămăsesem 6”

În cadrul programului ”Acasă la veterani”, reprezentanţi ai Direcției calitatea vieții personalului, Centrului Militar Judeţean Vâlcea, Garnizoanei Râmnicu Vâlcea și ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități - Filiala Vâlcea, l-au vizitat pe veteranul de război Constantin Herțoiu la împlinirea impresionantei vârste de 106 ani. 

”Am fost în vizită la domnul maior (rtr.) Constantin Herţoiu, dorind a ne arăta aprecierea și respectul pentru faptele sale pe câmpul de luptă, noi cei mai tineri pentru unul dintre cei mai vârstnici camarazi. Ne-am bucurat să îl găsim înconjurat de familie și cu un zâmbet cald pe față”, a spus Mr. Diana Iuga. 

Maiorul (rtr.) Constantin Herţoiu, s-a născut la 28 februarie 1914 şi locuieşte de când se ştie în satul Câineni, judeţul Vâlcea, are 5 copii în viață, toţi la casele lor, este mândru de ei.

Pentru mulți ani, spune doamna Geta, nora acestuia, veteranul nu a putut vorbi fără lacrimi despre atrocităţile celui De-al Doilea Război Mondial.

”Mergeai pe drum și vedeai cum cade unul în stânga, altul în dreapta. Nu știai de unde vine glonțul. Mergeai liniștit și te pomeneai cu cracii în sus. N-aveai ce face, mergeai înainte, până cădeai și tu. Eu am scăpat pentru că așa a vrut Dumneze... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății