Național Cultura Stire

Zilele Memorialului Gherla. ”Pentru martirii din închisorile comuniste, jertfa lor nu se ridică spre puternicii zilei, ci spre Dumnezeu”

04.03.2020 ⋅ 0 comentarii

„Au murit degeaba!”, auzim uneori spunându-se despre oameni care au fost sacrificați de tirani ai trecutului. Într-adevăr, cu mintea poți să contempli cruzimea sterilă a prigoanei și execuțiilor politice. Înspăimântător – gândul că acestea au fost gesturi lipsite de rost și rod, doar capricii ale unor vremuri care au trecut peste oameni, strivindu-le viețile.

Pe de altă parte, știm că dacă persecuția însăși poate fi rodul unui astfel de „accident” al istoriei, felul în care unii oamenii au primit-o ca experiență i-a transformat cu adevărat, le-a dat și rost și rod, chiar dacă el abia poate fi cântărit cu mintea omului de azi. E ca și cum sacrificarea însăși a ajutat să se nască sacrificiul, jertfa.

Pentru martirii din închisorile comuniste, jertfa lor nu se ridică spre puternicii zilei, ci spre Dumnezeu. Iar dacă oamenii cetății de ieri și de azi pot crede ce vor despre asta, noi alegem să ne numărăm printre cei care socotesc că jertfa cea bună a fost primită de bunul Dumnezeu.

Îi chemăm acum pe cei într-un gând cu noi la împreună-pomenirea jertfei martirilor din închisorile comuniste, la Zilele Memorialului Gherla. O întâlnire, a treia după numărul anilor, în care facem, după puterile noastre, comemorarea unei suferințe care, iată, rodește în noi și are rost pentru nădejdea noastră în viitorul acestui neam.

La pomenirea din acest an suntem însoțiți de PS Benedict Bistrițeanul, la Liturghia din 8 martie de la Memorialul Gherla. Apoi, în concertul din aceeași zi, „Lin din Pelin”, o să primim de la prunci și oameni în toată firea darul lor pentru obștea Gherlei. Glasurilor vii ale celor care se ridică dintre noi, din Corul de copii al Memorialului Gherla, li se vor alătura tonurile calde și asezate ale cunoscutului Cor Bărbătesc din Finteușu Mare, horiturile cu noduri din zestrea veche a familiei Purja, recitarile actorului Ioan Isaiu. Toate acestea, în doiniri și rostiri închinate amintirii celor care au suferit în temnițe. Și tot întru pomenirea lor pregătim parastasul din 9 martie, de ziua Sfinților 40 de Mucenici; apoi în 12 martie, la Nicula, va fi proiectat pentru slujitorii Bisericii filmul „Între chin si amin”, despre tragedia reeducării din închisorile comuniste. Pe lângă aceste întâlniri, începem în acest an, cu Galina Răduleanu, o serie de dialoguri pe care le vom purta, în mediul digital, cu martori ai istoriei recente.

 Vă așteptăm cu pace la Zilele Memorialului Gherla și vă mulțumim pentru gândul bun cu care sperăm să ne însoțiți la acest ceas al pomenirii – transmit organizatorii.

Orarul complet al Zilelor Memorialului Gherla:

Duminică, 8 Mart... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății