Local Stire

Gabriela Baltag și Evelina Oprina (CSM): „Tribunalul Arad e un model de bune practici, un etalon la nivel național și european”

04.03.2020 ⋅ 0 comentarii

Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, membre alese ale Consiliului Superior al Magistraturii, s-au aflat zilele acestea la Arad, cu ocazia diseminării „Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţii”. Cu acest prilej, cele două s-au întâlnit cu presa locală.


Gabriela Baltag și Evelina Oprina au abordat, în cadrul întâlnirii cu presa teme diverse, de la cele trei ghiduri de bune practici elaborate recent, ghidul privind relațiile sistemului juridic cu mass-media, cel privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice și cel cu privire la activitatea procurorilor și judecătorilor pe rețelele de socializare; modificarea la patru ani a duratei cursurilor la Institutul Național al Magistraturii; activitatea Tribunalului Arad; dependența financiară a puterii judecătorești, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție, de puterea executivă; au răspuns la întrebări din partea presei cu privire la diverse cazuri care au atras atenția opiniei publice, dar și cu privire la unitatea, sau mai bine spus lipsa unității practicii judiciare, problemă aflată în atenția CSM, pentru care s-au găsit soluții parțiale, cum ar fi întrebările pe care au posibilitatea instanțele să le pună Înaltei Curții de Casație și Justiție, dar pentru care se caută în continuare soluții. „Am avut întâlniri cu colectivul de judecători de la Tribunalul Arad și instanțele arondate. Nu avem decât cuvinte de felicitare pentru activitatea acestora. Rezultatele obținute sunt, ca în fiecare an, deosebite. Colegii stau foarte bine la indicatorii în funcție de care li se evaluează activitatea, dar în spatele acestor cifre e munca colegilor noștri și a conducerii instanței. Tribunalul Arad este instanță etalon, e foarte implicată în dezvoltarea dosarului electronic, a creat foarte multe aplicații, care sunt preluate de instanțe din țară. Și Tribunalul București, și Curtea de Apel București și alte instanțe mari din țară au preluat aplicați dezvoltate la Arad”, susține judecătoarea Evelina Oprina.

La rândul său, Gabriela Baltag a ținut să menționeze că prevederile Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţii sunt deja implementate la Arad în proporție de 90%. „Pe partea de dosar electronic, Tribunalul Arad este un model de bune practici, este un etalon și la nivel național și la nivel european. Acest ghid este aproape implementat la nivelul Tribunalului Arad, în proporție de 90%”, afirmă Gabriela Baltag.



Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro