Național Cultura Stire

"În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie". Expoziție CNSAS despre protestele din timpul comunismului

06.03.2020 ⋅ 0 comentarii

"Vizitatorii au prilejul să vadă sute de documente şi fotografii din arhiva Securităţii, care sunt tot atâtea ilustrări emoţionante ale demnităţii şi curajului excepţional prin care acei 'eroi fără glorie' au prefaţat şi au făcut posibilă Revoluţia din Decembrie 1989", se arată într-un comunicat al CNSAS.

România nu a fost într-o stare vegetală, noi nu am fost un popor vegetal, a declarat, conform Agerpres, joi, preşedintele Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Constantin Buchet, la vernisajul expoziţiei "În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie", care a avut loc în foaierul "Rotonda" de la Sala Mică a Teatrului Naţional.

Preşedintele CNSAS a arătat că ideea şi conceptul acestei expoziţii au fost generate de dorinţa de a informa opinia publică asupra unor destine individuale, asupra unor istorii personale ale unor conaţionali care au rezistat împotriva regimului comunist.

"Ceea ce este expus pe panouri reprezintă dosarele de urmărire care sunt în strânsă conexiune cu vocaţia aceasta a protestului, pentru că, până la urmă, România n-a fost într-o stare vegetală, nu a fost un popor vegetal, au fost aceşti protestatari, de multe ori anonimi, cu istorii individuale trăite şi mai puţin cunoscute. Or, noi încercăm să punem în lumină şi să reflectăm din perspectiva instituţiei noastre o punere în lumină a acestor experienţe, de multe ori tragice, dacă ne gândim la elevul Mugur Călinescu de la Botoşani sau asistenta Elena Chimeri de la Galaţi sau chiar cazul Gheorghe Ursu", a spus Constantin Buchet.

În opinia sa, di... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro