Național Religie Stire

Sâmbăta Sfântului Teodor sau a colivelor. Biserica face pomenirea celor adormiți ai noștri

07.03.2020 ⋅ 0 comentarii

Biserica Ortodoxă se află astăzi în Sâmbăta Sfântului Teodor sau a Colivelor, zi în care facem pomenirea tuturor celor dragi ai noștri înveșniciți. 

O zi cu atât mai importantă cu cât ea încheie prima săptămână din Postul Paștelui și deschide calea Duminicii Ortodoxiei. 

Deși martiriului, înveșnicirii, Sfântului Teodor Tiron îi facem pomenirea în data de 17 februarie când Sfântul este trecut în calendarul ortodox, sâmbăta aceasta îi poartă numele pentru că are o strânsă legătură cu o minune săvârșită, la 50 de ani de la mutarea sa la cele veșnice, în timpul împăratului Iulian Apostatul. 

Sâmbăta colivelor

Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie, dezvăluindu-i planul împăratului și sfâtuindu-l să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere. 

De atunci până acum, cei dreptcredincioşi din lumea întreagă, în sâmbăta întâia a Marelui Post, săvârşesc pomenirea minunii ce s-a făcut cu coliva şi cinstesc pe răbdătorul de chinuri al lui Hristos, ca să nu se uite milostivirea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru creştini şi ajutorul Sfântului Marelui Mucenic Teodor.

Pomenirea celor adormiți ai noștri

Vorbind despre folosirea colivei pentru cinstirea/pomenirea celor înveșniciți, Sfântul Simeon al Tesalonicului spune că aceasta ”arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos. Căci precum această sămânţă se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare şi aduce mult rod, tot astfel şi omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăşi va învia. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor”.

Pe lângă colivă, chip al credinței noastre în viața veșnică, astăzi se împarte mâncare pentru sufletele celor adormiţi, dar şi alte prinoase, lucruri folositoare pentru semenii noștri. 

Mijlocirea noastră înaintea lui Dumnezeu prin slujbele Bisericii nu se oprește în această zi, pomenirile celor adormiți continuând în fiecare sâmbătă din Postul Sfintelor Paști, până în sâmbăta lui Lazăr sau a Floriilor.

RUGĂCIUNE PENTRU CEI ADORMIȚ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro