Stire

Se sting veteranii. Victor Oltei, Cetățean de onoare al comunelor Păuliș și Ghioroc, a încetat din viață la 96 de ani

18.03.2020 ⋅ 0 comentarii

Pe data de 13 martie a plecat la dintre noi și s-a înrolat în armata celor veșnici, lt.col. (rtr.) VICTOR OLTEI, veteran de război.

Născut la data 20 septembrie 1924, în com. Dobrești –Argeș, într-o familie cu 5 copii. Tatăl, Constantin, a fost asistent medical iar mama, Floarea Oltei, casnică.

A urmat Școala gimnazială cu durata de 5 ani din comuna Natala, apoi Liceul ,,Dinicu Golescu”, din Câmpulung –Muscel, cu durata de 1 an. Ulterior a absolvit Școala de dascăli din Câmpulung-Muscel (3 ani) și Târgoviște (1 an), pe care a absolvit-o ca șef de promoție.

În anul 1943 este încorporat ca militar cu termen redus la Școala de Subofițeri în rezervă Radna, județul Arad, arma infanterie.

În 1944, la două săptămâni după ce Armata Română întorsese armele și se aliase împotriva Axei, trupele hortiste ocupau Aradul și se pregătesc pentru forțarea Văii Mureșului. Pentru apărarea defileului râului Mureș se constituie ,,Detașamentul Păuliș”, la care participă și tânărul elev, sergent Oltei Victor. Lupte crâncene au loc între 12-20 septembrie 1944, în zona Păuliș – Miniș - Ghioroc-Cuvin și Baratca.

În 17 septembrie 1944 este rănit la cap în timpul unui atac german, fiind internat de urgență și operat.

La 05 septembrie 1945 este trecut în rezervă cu gradul de sergent major.

Pentru faptele săvârșite pe câmpul de luptă a fost decorat cu ordine și medalii militare. De asemenea, autoritățile publice locale i-au acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al comunei Păuliș și al comunei Ghioroc, jud. Arad.

Împreună cu ceilalți veterani din ,,Detașamentul Păuliș”, a participat la Păuliș, în anul ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro