Național Social Stire

Clădiri iluminate în albastru, în semn de solidaritate față de cele peste 30.000 de persoane cu autism care trăiesc în România

02.04.2020 ⋅ 1 comentarii

Clădiri importante din Bucureşti vor fi iluminate în albastru joi, începând cu ora 19,00, în semn de solidaritate faţă de cele peste 30.000 de persoane cu autism care trăiesc în România, informează Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă prin intermediul unui comunicat remis Agerpres.

Lor li se vor alătura peste 100 de instituţii, companii şi ONG-uri care îşi vor ilumina simbolic, în digital, spaţiul virtual (website-ul) sau fotografia clădirii. Noaptea Albastră a Autismului 2020 este organizată de Asociaţia Help Autism şi Asociaţia pentru Muzică, Cultură şi Artă, cu sprijinul RO TSA (reţeaua de ONG-uri şi instituţii în sprijinul copiilor cu autism), şi al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

"Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului este sărbătorită în toată lumea pe 2 aprilie şi deşi în alţi ani a adunat sute de mii de oameni în activităţi deschise publicului, anul acesta #stămacasă şi aprindem simbolic lumina albastră pentru a rămâne împreună, solidari şi conştienţi de situaţia celor peste 30.000 de persoane cu autism din România. În parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, prin Sala Radio, Sky Tower şi Timpuri Noi Square, clădiri simbol din Bucureşti vor fi iluminate în albastru (culoarea autismului) începând cu ora 19,00", a informat asociaţia.

Vor prelua simbolic filtrul albastru pentru a ilumina digital fotografia clădirii sau website-ul: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin iluminarea Arcului de Triumf; Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi - Palatul Culturii; Ministerul Afacerilor Externe, prin Centrul Infoeuropa; Muzeul Naţional ''George Enescu''; Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti"; Teatrul Excelsior; Asociaţia Culturală ISVOR. Lor li se vor alătura cele peste 100 de ONG-uri care sprijină prin servicii sociale şi de recuperare cele 30.000 de persoane cu autism din România, parte a FEDRA şi a reţelei RO TSA.

"Ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate şi atenţie, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare, iar asociaţiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situaţiei de urgenţă. Încercăm totodată să aducem şi o mică bucurie, puţină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate şi anxietate", a precizat preşedintele Help Autism, psihologul Daniela Bololoi.

Organizatorii evenimentului îi invită pe români să folosească, joi, filtrul "Noaptea Albastră" pentru a trimite un mesaj de încurajare pe Facebook sau Instagram, iar pe companii să ilumineze simbolic pagina web folosind filtrul disponibil la: https://www.helpautism.ro/campanii/2-aprilie-izolare-continua.

"Ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Albastră a Autismului semnalează că suntem: solidari cu familiile persoanelor cu autism care sunt acum izolate la domiciliu, atenţi la sănătatea lor pentru că o spitalizare este extrem de greu de gestionat pentru o persoană cu tulburare de spectru autist, conştienţi că integrarea este în continuare departe de a fi o realitate în societatea românească, î... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
02.04.2020 17:20
Ionica aurel
Buna ziua ,as vrea sa stiu daca este centru pt terapie aba in judetul arad.va multumesc.mult curaj,copiii cu autism nu Sint bolnavi,Sint doar copii speciali
fashiondays.ro