Național Stire

Icoana "Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma", din colecţia familiei ieşene Sculy Logotheti, scoasă la licitație

08.04.2020 ⋅ 0 comentarii

Icoana pe sticlă "Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma", care provine din colecţia familiei ieşene Sculy Logotheti, al cărei exponent principal a fost chirurgul Leon Sculy, primul decan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, va fi pusă în vânzare, pe 14 aprilie, la licitaţia unei colecţii de icoane organizată de Artmark online.

Despre ”Salvatorul Bucureștiului”

Zilnic, mureau peste 300 de bucureşteni. Se întâmpla în Ţara Românească, în 1813, când "Ciumalui Caragea" a secerat peste 90.000 de oameni. Singura salvare a românilor a fost Sfântul Haralambie, cunoscut în tradiţia poporului român ca izbăvitorul epidemiei de ciumă, căruia i-au fost înălţate zi şi noapte rugăciuni întru salvare. Acatistul închinat lui zice: "Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!".

Astăzi, găsim dovada episodului de acum 200 de ani într-o icoană de colecţie, realizată într-un atelier transilvănean la începutul secolului XIX, al cărei vizual, reconstituie excelent momentul în care Sfântul Haralambie leagă de grumaz reprezentarea ciumei cu un lanţ greu de fier, pentru a nu mai face rău oamenilor.

Icoana pe sticlă "Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma", plecând în licitaţie de ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro