Național Religie Stire

Săptămâna Patimilor, Sfânta și Marea Marți. Vremea candelelor aprinse

14.04.2020 ⋅ 0 comentarii

”Ultimele zile din viața Mântuitorului sunt atât de pilduitoare și emoționante, încât pe drept cuvânt s-a spus că fiecare MINUT din acele zile reprezintă pentru omenire mai mult decât SECOLE de istorie și civilizație” (Grigorie T. Marcu- Procesul Mântuitorului)

Al doilea popas din Săptămâna Mare, pe Calea spre Înviere: Sfânta și Marea Marți. Cale anume rânduită din Duminica Iertării până în cea a Învierii cu alte Duminici care ne-au întărit, binecuvântat, înălțat și, în contextul actual al pandemiei, chiar întristat prin neputința de a putea participa la Sfintele Liturghii care au urmat celei din Duminica Sfintei Cruci. Însă, cu răbdare și ascultare nu putem decât a nădăjdui ca încă de acum și dincolo de pandemie propriile vieți să ne fie într-o mai atentă Liturghie de după Liturghie. Timp a fost ieri, timp este și astăzi pentru analiză sufletească. 

Săptămâna Patimilor - Sfânta și Marea Marți, vremea candelelor aprinse

"Doamne, Doamne, deschide-ne nouă!" (Matei 25,11)

În cea de a doua zi din Săptămâna Mare ni s-a rânduit un nou moment de analiză prin învățăturile care ni se revarsă înaintea sufletului și a minții din Pilda celor zece fecioare:

"Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare, care luând candelele lor, au ieșit în întâmpinarea mirelui. Cinci însă dintre ele erau nebune și cinci înțelepte. Căci cele nebune, luând candelele, n-au luat cu sine untdelemn. Iar cele înțelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor. Dar mirele întârziind, au ațipit toate și au adormit....” (Matei 25,1-5)

În cazul în care Parabola smochinului neroditor nu a trezit suficient de multe întrebări pe parcursul analizei sufletești de ieri, astăzi primim o nouă mână de ajutor prin pilda acestor fecioare și a candelelor lor. Pildă din care aflăm condițiile pentru a intra împreună cu Mirele la nuntă: veghere, feciorie și untdelemn în candele.

Într-o permanentă ”vreme a smochinelor” fiind, fecioria este candela, iar untdelemnul, milostenia. 

Și foarte posibil este ca mulți dintre noi, aflându-ne în postura fiului ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro