Național Cultura Social Stire

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor

18.04.2020 ⋅ 0 comentarii

La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor. Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor - ICOMOS a stabilit această dată în 1982, care a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO, potrivit www.icomos.org.

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor este dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, reprezentând totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. De asemenea, sunt arătate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa. Totodată, reprezintă o oportunitate pentru toate Comitetele Naţionale ICOMOS din întreaga lume de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi. Comitetele ICOMOS sunt încurajate să invite comunităţile locale să participe activ la această sărbătoare.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

ICOMOS propune, în fiecare an, o temă pentru manifestările şi activităţile ce urmează a fi organizate cu prilejul Zilei internaţionale a monumentelor şi siturilor.

În acest an, mai mult ca oricând, tema "Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility" este importantă, fiind expresia unităţii noastre globale în faţa crizei mondiale de sănătate în curs de desfăşurare. În 2020, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor invită participanţii să exploreze ideea de împărtăşire pusă într-o legătură cu cultura, patrimoniul şi responsabilitatea.

Având în vedere pandemia de COVID-19 şi măsurile de izolare luate în diferite ţări din întreaga lume, ICOMOS încurajează sărbătorirea Zilei Internaţionale a monumentelor şi a siturilor, în conformitate cu instrucţiunile autorităţilor locale şi naţionale, pentru a asigura siguranţa participanţilor. În acest sens, ICOMOS recomandă ca posibile activităţi: conferinţe şi mese rotunde organizate online, lecturi online, seminarii, prezentări de afişe, interviuri transmise în direct, comunicate de presă, vizite la proprietăţi de patrimoniu, campanii în social-media, etc.

Tema din acest an reflectă contextul global al patrimoniului ca parte a identităţii culturale într-un moment de schimbare rapidă a populaţiei, al unui conflict şi incertitudine ecologică. Tema identifică faptul că patrimoniul - indiferent dacă este reprezentat de locuri, peisaje, practici sau colecţii - este conectat frecvent şi pus în ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro