Stire Cultura Religie

PS Emilian Crișanul: ”Să cântăm HRISTOS A ÎNVIAT, indiferent unde ne aflăm: acasă, în biserici, în comunitate, în țară sau în străinătate”

18.04.2020 ⋅ 0 comentarii

”Deschideți, că v-am adus Lumină!”, a fost mesajul care a bucurat în această seară fiecare parte de Românie care a așteptat, din tihna casei, neprețuitul Dar venit de la Ierusalim: Sfânta Lumină!

Situație deosebită, măsuri fără precedent. În deplină ascultare față de acordul încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne, Slujba Învierii (ca toate Sfintele Liturghii și Denii care au urmat după Duminica Sfintei Cruci) a fost oficiată fără participarea credincioșilor, dar împreună cu ei în duh de rugăciune și în Lumina care a luminat în această seară ferestrele și sufletele românilor.

La Catedrala Veche din Cetatea Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Învierii urmată de Sfânta Liturghie. Nu singuri, ci împreună cu toți credincioșii care în această seară au deschis ușile caselor și ale inimilor pentru a primi Lumina și vestea mult așteptată: HRISTOS A ÎNVIAT!

Mai jos, redăm mesajul Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru credincioșii din cuprinsul Eparhiei Aradului și pentru toți românii aflați în încercare, dar în duh de bucurie și nădejde în Înviere: 


Învierea Domnului - nădejdea și viața noastră

În această noapte luminată de Învierea Domnului Iisus Hristos, suntem în biserică sau acasă, cu lumini în mâini și în suflet, împărtășindu-ne cu toții din lumina Învierii lui Hristos.

Hristos Domnul ne spune: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11,25). Astfel suntem chemați să mărturisim credința în Mântuitorul Iisus Hristos, moartea și învierea Lui pentru a ne bucura de viața și învierea noastră.

Astăzi ca și ieri, credința noastră în Învierea lui Hristos este curajul de a evada în lumină. Să iubim lumina și să nu trăim în întuneric.

Învierea lui Hristos este sărbătoarea lumii creștine. Această sărbătoare se mai numește Paște, cuvânt care tradus din ebraică înseamnă trecere. Astfel Hristos - Paștile cele Noi, ne ajută să trecem de la păcat la sfințenie, de la moarte la viața veșnică.

Un Om a îndrăznit să înfrunte moartea și chiar să învie; Acesta este Fiul lui Dumnezeu, Om adevărat și Dumnezeu adevărat.

Dumnezeu nu a murit, ci a coborât în iad și i-a înviat pe cei drepți. De aceea, mărturisim că prin Învierea Domnului „toate s-au umplut de lumină; cerul și pământul și cele de sub pământ”.

Hristos Cel înviat din morți face să rodească viața din moarte, de aceea zice: „Eu am venit ca oamenii viață să aibă, din belșug să aibă”.

Așadar, dreptmăritori creștini, chiar dacă anul acesta sunteți acasă în timpul Slujbei Învierii, să nu rămânem în întunericul lumii, al păcatului, al egoismului, al răutății, ci să devenim icoane ale învierii noastre împreună cu Hristos, în duhul dragostei, luminii, înțelegerii, sănătății și al comuniunii sfinte.

Acum să fim lumina lumii, după cum ne îndeamnă Hristos Domnul. 

Acum cu lumânările în mâini să cântăm „Hristos a Înviat”, indiferent unde ne aflăm: acasă, în biserici, în comunitate, în țară sau în străinătate.

Chiar dacă țara și lumea este cuprinsă de boală (epidemia de Covid - 19), să fim lumina lumii, cultivând darurile cu care Dumnezeu ne-a împodobit viața; să fim plini de har și luminoși pentru familie, pentru Biserică, școală, comunitate și pentru țara în care locuim și muncim.

Și în aceste condiții de existență, să avem capacitatea de a primi iubirea și lumina Învierii Domnului Hristos: „Ziua Învierii, să ne luminăm popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro