Național Stire Cultura Religie

În urmă cu 400 de ani, în Cetatea Ineului se năștea un Sfânt: Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Ardealului

24.04.2020 ⋅ 0 comentarii

Când în urmă cu câteva săptămâni, în Duminica Ortodoxiei, am participat la Procesiunea cu Icoane din Cetatea Ineului, chiar acasă la Sfântul Ierarh Sava Brancovici, am plecat de acolo cu gândul că astăzi, 24 aprilie, ne vom întoarce pentru a-i serba în comunitate plinirea celor 400 de ani de la naștere. 

Au trecut de atunci peste noi vreo 11 Sfinte Liturghii, toate păstrate în articole și imagini care să facă peste timpuri mărturia unor vremuri pe care cu greu sau chiar deloc am fi putut a le intui că ne va fi dat a le trăi. 

A fost, de fapt, ultima Sfântă Liturghie fără restricții. A urmat cea cu participarea a maxim 100 de persoane în biserici, cea cu maxim 50 afară, iar după aceea.... Slujitorii în Sfintele Altare, iar noi în case, cu griji, temeri și neașteptate doruri.

Răsfoind astăzi fotografiile deloc puține făcute atunci am înțeles taina frumuseții lor aparte. Pesemne că din înaltul Cerului știind că manifestările plănuite a se desfășura în această săptămână în Cetatea Ineului pentru a marca cei 400 de ani de la nașterea sa nu vor putea avea loc, Sfântul Sava ne-a dăruit atunci din plin bucurie, emoție, bună-înțelegere, împreună rugăciune și chiar o vreme nesperat de frumoasă, care a contrazis orice prognoză meteo...

24 aprilie 1620, ziua în care în Cetatea Ineului se năștea un Sfânt

Ziua de 24 aprilie a anului 1620 va rămâne ca ziua în care Cetatea Ineului dădea Ortodoxiei un Sfânt. Născut din binecredincioșii părinți Ioan și Maria, a primit la botez numele de Simion. 

Învață carte și deprinde și rânduiala slujbelor la Mănăstirea Comana, locul unde se retrăsese Vlădica Longhin, fratele tatălui său. Mănăstire în care, la secole distanță, spre sfârșitul anului 2019, a fost reînfiinţată biblioteca unde Sfântul avusese ascultarea de bibliotecar.

Aflând de moartea tatălui său, a doi frați și a unei surori, se întoarce în satul natal. Aici s-a căsătorit, a avut copii, însă aceștia au murit de mici. În nenumărate rânduri a fost nevoit a îmbrăca  haina ostășească, din pricina numeroaselor ciocniri pe care le aveau locuitorii Ineului cu turcii. 

Întâmplându-se a trece la Domnul și Gheorghe Brancovici, protopopul Ineului, alt frate al tatălui său, Simion este rugat de credincioși să-și închine viața slujirii lui Dumnezeu ca preot-protopop. Răspunzând stăruințelor acestora, a plecat în Țara Românească, unde a fost hirotonit preot.

Întors acasă, află cu durere că soția sa murise cu puține zile înainte de hirotonie, iar bătrâna sa mamă se călugărise. 

Mulți ani a păstorit ca preot-protopop în Ineu, îngrijindu-se atât de viața duhovnicească a păstoriților săi cât și de apărararea lor în fața invadatorilor turci. 

În 1656, protopopul văduv din Ineu este ales Mitropolit 

În anul 1656, după moartea lui Simion Ștefan, în scaunul vacant a fost ales protopopul vaduv Simion Brancovici din Ineu. Mitropolit și Păstor sufletesc al Ardealului. 

Mai întâi s-a călugărit la mitropolia din Târgovişte, sub numele de Sava, apoi, fiind hirotonit arhiereu, a fost aşezat cu cinste pe scaunul de mitropolit din Alba Iulia în locul răposatului ierarh Simeon Ştefan.

Ca păstor şi părinte duhovnicesc al românilor din Transilvania, fericitul mitropolit Sava Brancovici s-a dovedit un mare apărător al credinţei ortodoxe şi un devotat ierarh al Bisericii lui Hristos. 

Timp de 24 de ani cât a fost mitropolit, Sfântul Sava a mărturisit cu mult curaj dreapta credinţă, a combătut învăţăturile greşite calvineşti, a întărit unitatea românilor în jurul Bisericii Ortodoxe, a înălţat numeroase locaşuri prin sate şi oraşe, a rânduit peste tot preoţi devotaţi, a mângâiat pe ţăranii ardeleni, întărindu-i în credinţă şi nădejde. De asemenea, a reînnoit mitropolia şi bisericile jefuite şi stricate de răufăcători. De amintit vizita canonică din 1672 în Maramureș unde sfințește mănăstirea din Moisei, și unde, de câțiva ani se organizează o Tabăra de vară și de pictură Sfântul Sava Brancovici.

Mitropolitul persecutat, bătut și întemnițat

Văzând principele Mihail Apaffi că nu poate întoarce poporul de la credinţa ortodoxă din cauza Sfântului Ierarh Sava, a semănat vrajbă şi răzbunare împotriva păstorului cel bun.

Așadar, aruncând mărturii nedrepte asupra lui, în anul 1680 l-a scos din scaun. Apoi, aruncându-l în temniţă, timp de trei ani de zile a fost persecutat, bătut cu toiege, batjocorit şi chinuit ca un martir pentru dreapta credinţă, fiind silit să treacă la calvinism. 

Sfântul Sava nu s-a lăsat abătut de la dreapta credință, mărturisind cu tărie pe Hristos și apărând dogmele şi tradiţ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
melthdesign.ro/