Național Cultura Stire

Astăzi este ziua lor, Ziua Veteranilor de război

29.04.2020 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, la 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război. Este o sărbătoare instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Această zi aminteşte de data la care, în anul 1902, Regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ''veteran de război'', în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

Cum toate veștile venite dinspre veteranii de război sunt prioritare pe site-ul nostru, deși aflat la început, articolele publicate despre ei sunt deloc puține: fie că a fost vorba de binecuvântatele aniversări (pesemne că Dumnezeu ni-i lasă până la înaintate vârste, tocmai pentru a avea timp să conștientizăm Darul), trecerile în veșnicie sau poveștile de viață. Seninul și reperele noastre: veteranii de război.

Deloc întâmplător am ales ca poză principală pe cea care îl înfățișează PE Generalul erou ION DOBRAN, ultimul As al Aviației Române de război… pentru că acolo, în zborul său, încă așează și poartă spre înaltul cerulu... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro