Național Social Stire

Strigătul de ajutor al unui deținut politic arădean, descoperit între zidurile Cazinoului din Constanța

10.05.2020 ⋅ 0 comentarii

Zidurile Cazinoului din Constanța au început a prinde glas. Un glas de dincolo de vremuri adus la lumină odată cu începerea lucrărilor de reabilitare începute nu de mult la Cazinoul de la malul mării. 

Strigătul de ajutor scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, în urmă cu aproape 69 de ani (31 decembrie 1951), este semnat de Botoş Dumitru din judeţul Arad şi alţi 13 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.

”Acest Cazinou este lucrat de către deținuții politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoș Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraș Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre,  Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel și Morton Iuliu”

O mărturie pentru viitor, scrisă pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, mesajul este dovada incontestabilă a trecutului, lăsat cu speranța că într-o zi, familiile și prietenii vor ști că pe 31 decembrie 1951 acești oameni au fost în viață și au lucrat la reclădirea Cazinoului.

Reputatul arhitect Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădau să colaboreze cu echipa de restaurare a monumentului istoric, a vorbit despre scrisoarea deținuților zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului:

”Este un sentiment înduioșător, este la fel ca atunci când găsești în mare sau ocean câte un bilețel într-o sticlă. Vorbim despre niște oameni care nu știau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduși aici parcă spre exterminare, mulți dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu știau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă și iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost de... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății