Național Stire

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

11.05.2020 ⋅ 0 comentarii

Meteorologii anunță vreme frumoasă pentru perioada 11 - 24 mai, în care zilele calde, cu temperaturi de până la 29 de grade, vor alterna cu cele normale pentru această perioadă sau chiar răcoroase, se arată în prognoza pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), conform digi24.

Vremea în Banat

În Banat, pe parcursul întregului interval, regimul termic va fi caracterizat de variaţii, temporar chiar semnificative, astfel că zilele cu vreme apropiată de normal sau chiar răcoroasă (în 12, 14 -15 mai şi cu probabilitate mare şi în perioada 21-23 mai) când media maximelor va fi de 20...24 de grade vor alterna cu zile calde (în special în 13 mai, în jurul datei de 16 mai şi posibil spre sfârşitul intervalului) când după-amiaza vor fi 25...28 de grade, mediat regional. Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile nocturne, dar în marea lor majoritate se vor situa între 8 şi 12 grade, valori mai mici, în medie de 6...8 grade, fiind în dimineţile de 13 şi 15 mai şi posibil între 20 şi 22 mai. Va ploua local în jurul datei de 12 mai, iar probabilitatea de ploi - în general asociate unui grad mai ridicat de instabilitate atmosferică - va creşte în cea de-a doua săptămână.

Vremea în Crișana

În Crișana, întregul interval de referinţă va fi caracterizat de variaţii în regimul termic, chiar semnificative, cu alternanţe între zile răcoroase (în 12, 14 şi 17 mai şi cu probabilitate mare şi în perioada 21-23 mai) când temperaturile maxime vor fi, în medie, de 17...20 de grade şi zile mai calde (în special în 13 mai, în jurul datelor de 16 şi 19 mai) când după-amiaza valorile se vor încadra într-un ecart mediu de 22...25 de grade. Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile minime care se vor situa în marea lor majoritate între 8 şi 12 grade, dar cu valori mai mici, în medie de 5...7 grade în dimineţile de 13 şi 15 mai şi posibil în perioada 21- 22 mai. Va ploua local intervalul 12-14 mai, iar probabilitatea de ploi - în general asociate unui grad mai ridicat de instabilitate atmosferică - va fi din nou în creştere după data de 17 mai.

Vremea în Transilvania

În Transilvania, pe parcursul întregului interval, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, media valorilor termice va fi apropiată de normalul acestei perioade din, cu unele zile mai răcoroase în special în nordul regiunii, dar şi cu temperaturi peste cele obişnuite în sud şi vest. Astfel, valorile diurne vor fi de 20...24 de grade, mediat regional, chiar mai ridicate în jurul datelor de 14 şi 16 mai. Valori în jurul celor climatologic specifice va avea şi temperatura minimă, cu 7...10 grade mediat regional, mai scăzute în dimineaţa de 13 mai, în medie 4...7 grade. Probabilitatea de ploi locale - în general asociate unui grad mai accentuat de instabilitate atmosferică - va fi relativ ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, dar în special în 12, 14 şi 17 mai.

Vremea în Maramureș

În Maramureș, pe parcursul celor două săptămâni, variaţiile termice vor fi destul de importante. Astfel, în zilele cele mai răcoroase, în general în intervalul 12-15 mai, temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 18 grade, iar cele mai mari valori vor fi de 22...24 de grade, mediat regional. Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile nocturne care se vor situa în marea lor majoritate între 7 şi 10 grade, valori mai mici, în medie de 3...6 grade, fiind în dimineţile de 13 şi 15 mai. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată în majoritatea zilelor din interval, fiind posibile local şi temporar şi manifestări de instabilitate atmosferică mai accentuată.

Vremea în Moldova

În Moldova, pe parcursul întregului interval, regimul termic va fi caracterizat de variaţii, temporar chiar semnificative, astfel că zilele cu vreme răcoroasă, local chiar rece pentru această perioadă din an în special în nordul regiunii (cu probabilitate mai mare în 13 şi 15 mai) când media maximelor va fi de 16...19 grade, vor alterna cu zile calde când după-amiaza vor fi 22...25 de grade, mai ridicate în sudul regiunii. Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile nocturne care se vor situa în marea lor majoritate între 8 şi 11 grade, valori mai mici, în medie de 4...8 grade, fiind în dimineţile de 13 şi 15 mai şi posibil în jurul datei de 19 mai. Probabilitatea mai mare pentru ploi va fi asociată manifestărilor de instabilitate atmosferică, astfel că distribuţia acestora va fi neuniformă, pe spaţii mici fiind posibile averse cu caracter torenţial, dar la nivel regional se estimează un regim pluviometric în general deficitar.

Vremea în Dobrogea

În Dobrogea, în special pe parcursul primei săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de variaţii, chiar semnificative, astfel că zilele cu vreme apropiată de normal şi local chiar răcoroasă (în 13 şi 15 mai) când media maximelor va fi de 17...20 de grade vor alterna cu zile calde, în special în 12 şi 14 mai când după-amiaza vor fi 23...25 de grade, mediat regional, dar cu valori mai mari în vestul regiunii. Pentru a doua săptămână estimările prognostice indică valori sub cele specifice perioadei la început, cu tendinţa de încălzire în ultimele zile ale intervalului. Uşoare oscilaţii vor avea şi temperaturile nocturne, dar care se vor situa în marea lor majoritate între 10 şi 14 grade, valori în jurul mediilor multianuale. Probabilitatea mai mare pentru ploi va fi asociată manifestărilor de instabilitate atmosferică, astfel că distribuţia acestora va fi neuniformă, pe spaţii mici fiind posibile averse cu caracter torenţial, dar la nivel regional se estimează un regim pluviometric în general deficitar. Ploi mai frecvente vor fi posibile doar în perioada 17-18 mai.

Vremea în Muntenia

În Muntenia, întregul interval de referinţă va fi caracterizat de variaţii în evoluţia regimului termic, chiar semnificat... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății