Social Stire

Păsările lunii mai: Privighetorile. Sursă de inspirație pentru poeți, scriitori și compozitori

14.05.2020 ⋅ 0 comentarii

În concertul păsăresc al lunii mai sunt câteva voci care ies în evidență, iar printre acestea se numără și privighetorile. 

”Cântecul acestor micuțe păsări migratoare a inspirat de-a lungul timpului poeți, dramaturgi, muzicieni și, nu în ultimul rând, pe noi, cei de la Societatea Ornitologică Română în organizarea evenimentului „Noaptea Privighetorilor”.”, au mărturisit reprezentanții SOR.

Privighetorile fac parte din familia Muscicapidae (Genul Luscinia și, mai recent Cyanecula), alături de măcălendri, codroși, pietrari și mărăcinari. Sunt păsări de talie mică spre medie, excelente cântătoare, migratoare. În Europa sunt 3 specii de privighetori, privighetoarea de zăvoi, privighetoarea roșcată și gușa vânătă, toate 3 cuibărind și în România.    

Sunt răspândite în Palearctic (Europa și Asia). Privighetoarea roșcată este răspândită în special în Europa centrală și vestică și sudul Asiei; cea de zăvoi în Europa estică și Asia; iar gușa vânătă în nordul Europei și Asiei.

 În România, privighetoarea roșcată este răspândită în vest, centru și sudul țării; cea de zăvoi în estul Transilvaniei și Moldova; gușa vânătă este cea mai rară, fiind prezentă localizat, doar în unele zone joase extracarpatice. 

Privighetoarea - sursă de inspirație pentru poeți, scriitori și compozitori

 Mitul celor două prințese surori, Philomela și Procne, transformate în păsări (privighetoare și rândunică), se regăsește în Odiseea lui Homer, în tragedia „Tereus” a lui Sofocle și în Metamorfozele lui Ovidiu, această ultimă variantă fiind, la râ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro