Național Stire

Ziua Învăţătorului, prilej de manifestare a recunoştinței faţă de dascăli

05.06.2020 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, la 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 - m. 17 sept. 1823), întemeietorul învăţământului românesc modern.

Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca organizator și conducător de şcoală, autor a mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. A beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, fiind influenţat de curentul iluminist, potrivit volumului ''Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900'' (Bucureşti, Editura Academiei, 1979), citat de Agerpres.

Proiectul legislativ privind instituirea acestei zile a fost iniţiat de un grup de 70 de parlamentari, care au subliniat, în expunerea de motive, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, www.cdep.ro, că ''drumul României în Europa trece, invariabil, prin şcoală'' şi se impune ca învăţământul să primească atenţia cuvenită, acesta fiind unul dintre domeniile care ''ne mai reprezintă cu onoare în exterior''. Astfel, această zi se doreşte a fi un moment bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o ocazie pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. 5 iunie reprezintă data naşterii ''fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească'' - Gheorghe Lazăr.

Potrivit Legii nr. 289/2007, manifestarea are un caracter educaţional... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro