Național Stire

Școala pentru părinți. Cum ne pregătim pentru o vizită la pediatru?

05.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Hristos S-a Înălțat! Pentru că trecem printr-o perioadă încărcată de semnificații duhovnicești, între Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt, pentru că Cireșar si-a deschis aripile de vară, pentru că suntem încă grijulii, dar nu îngrijorați și, mai ales, pentru că am trecut prin 1 Iunie, ziua minunată în care sunt celebrați copiii noștri, am decis să abordez o temă generală, atipică… despre alegerea pediatrului și pregătirea unei vizite la pediatru.

Vă reamintesc că ne cunoaștem de 12 săptămâni, că am străbătut o  perioadă neobișnuită, cu bune și rele, că am devenit prieteni pentru binele copiilor noștri și că aceasta e piatra de temelie a relației medic-pacient: încrederea și credința că împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, conlucrăm la starea de sănătate a copilului.

Cum ne alegem medicul pediatru?

BEST IN TOWN- chiar cea mai bună soluție?

Este o întrebare dificilă, care nu va acoperi niciodată toate așteptările, care trebuie privită dinspre versantul copil, familie și medic.

Mă amuză de multe ori întrebarea clasică de pe forumuri de părinți ”cine este cel mai bun medic din oraș?”. Toată lumea îl vrea pe cel mai bun, dar niciunul nu îl dorește pe cel potrivit  copilului său.

Asist uneori la adevărate competiții inițiate de părinții forumiști tip ”Cine e cel mai bun- doctorul X sau Y” (urmate de adevărate măceluri în arena virtuală între susținătorii devotați ai celor doi) sau ”Ce părere aveți despre doctorul Z?”, cu declanșarea unei cascade de nuanțe de satisfacție sau insatisfacție, uneori, iertați-mă, de veninuri la adresa personalului medical.

Nimeni nu poate cuantifica munca din spatele devenirii unui medic. Trebuie făcută o medie între abilitățile sale, experiența profesională, părerea confraților despre el, lucrările scrise, permanenta dorință de studiu și evitarea plafonării și autosuficienței, empatia, devotamentul și modestia, și nu în ultimul rând respectul pentru colegi. Sfatul meu este să renunțati la confratele care vorbește urât despre colegii care au mai văzut copilul sau la cei care se consideră atotștiutori.

De asemenea, m-aș feri de doctori cu parafe extrem de mari, cu numeroase arii de expertiză din domenii diferite obținute într-un interval scurt, cu titluri universitare expuse, doctorate sau funcții administrative. În definitiv, voi căutați un medic cu experiență în domeniul pediatriei, cu care să rezonați, care să vă explice cald și calm situația, care să sesizeze anumite aspecte îngrijorătoare și să vă ofere soluțiile optime, nu titluri sau diplome.

Am observat că principalul criteriu de alegere al medicului pediatru în zona noastră  este disponibilitatea: la orice oră din zi și din noapte, uitând că si pediatrul este un om, cu viată profesională, socială, de familie, cu taxe și impozite de plătit, cu boli și angoase, care nu poate rezista 24/24, 7 zile la rând, fără consecințe grave asupra propriului său echilibru fizic, mental și emoțional.

În contrast, iată criteriile de căutare ale unui pediatru în SUA, așa cum sunt postate pe site-ul  Asociației Pediatrilor din Northwest Arkansas:

1.Cereți recomandări - familiei, apropiaților, colegilor, dar mai ales medicului de familie

  1. Puneți întrebări  medicului vizat ca să vedeți gradul de compatibilitate cu familia dumneavoastră:
    1. Dacă acceptă pacienți noi?
    2. Lucrează în contract cu CAS?
    3. Ce servicii trebuiesc plătite?
    4. Unde a absolvit facultatea?
    5. Specialitățile dobândite și competențele
    6. Anii de experiență
    7. Dacă are copii
    8. Orarul de lucru
  2. Modalitățile de programare

Cum ne pregătim pentru o vizită la pediatru

  • Domoliți frica de medic a copilului și nu asociați un consult cu un eveniment nefericit. Frica de doctor se numește iatrofobie…psihologii spun că ne naștem fără frici, că ele sunt create în copilărie de anturaj. Eternele nu-uri în care mulți dintre noi am fost crescuți..nu alerga, că transpiri și răcești,  daca nu mănânci tot, mergem la doctor…Uneori, din prea multă prevedere, greșim, imprimând copiilor fobie față de halatele albe prin câteva cuvinte cu efect dramatic: să nu te ingrijorezi la medic, să nu te sperii, să nu plângi, să nu…
  • Depinde de cum pregătiți copilul…dacă e necesară o recoltare de sânge…nu superficializați evenimentul- nu o să te doară deloc, explicați că va simți o mică înțepătură, dar că totul va fi bine, pentru ca analizele ne ajută să ne păstrăm starea de sănătate.
  • Puteți cere copilului să vă deseneze de ce anume le este frică, sau să vă jucați cu păpușile, una dintre ele având numele copilului dumneavoastră. Încercați să deslușiți care sunt neliniștile lui în legatură cu consultul.
  • Se poate face o vizită de familiarizare, în care este prezentat cabinetul, copilul este lăsat să exploreze spațiul de joacă, i se explică anumite maneve, se împrietenește cu personalul medical, iar în acest răstimp puteți vorbi cu medicul și stabili gradul de încredere pe  vi-l inspiră.
  • Fiți sinceri cu copiii dumneavoastră, vorbiți despre programare. Specialiștii spun că intervalul optim de la informarea programării până la vizită este de  3-4 zile la preșcolari, 7 zile la 4-7 ani, 10 zile la adolescenți.
  • Faceți programarea în funcție de particularitățile copilului, nu în perioada dedicată somnului sau   alimentației.
  • În sala de asteptare lăsați-l să se  bucure de jucăriile de acolo, dar nu uitați că nu există jucării sterile după 12-20 de vizite pe zi. Fiți atenți la ceea  ce manipulează sau ce înghit.
  • Aduceți cu voi, în cazul în care nu intrați fix la ora programată: tableta, cărți de colorat sau citit și, bineînțeles, nu uitați de jucăria favorită care îl însoțeste peste tot. Va fi mai ușor medicului să intre în dialog cu micul pacient, consultând păpușa sau cerându-i lui să o consulte.
  • Jucați-vă de-a doctorul! Cumpărați-i o trusă medical, consultați cu stetoscopul, uitați-vă în urechi, cereți să deschidă gura, familiarizați-l cu manevrele mai puțin blânde.
  • Dacă frica de injecții este foarte mare, se pot utiliza plasturi tip EMLA cu lidocaină care anesteziază locul recoltării.
  • Ajungeți la cabinet cu 5-10 minute înainte de programare, orice întârziere va decala programul medicului, care va trebui să recupereze timpul pierdut în defavoarea pacientului și a calității actului medical. Dacă ați avut o programare la 15 si nu ați onorat-o, medicul nu vă poate primi la 16, pentru că are alți pacienți de văzut.
  • Faceți un drum de recunoaștere spre cabinet. Luați măsuri de a ajunge la timp ținând cont de particularitățile traficului, de oră, distanță.
  • Dacă puiul vostru are febră sau o erupție, anunțați personalul medical care vă întâmpină, pentru a putea fi consultat într-o cameră specială.  
  • În contextul actual, un consult medical se întinde pe maximum 15 minute, perioadă scurtă, în care medicul trebuie să facă o anamneză rapidă, să consulte copilul, să pună un diagnostic, să prescrie anumite analize, o rețetă cu modalitățile de administrare, să   elibereze rețeta în format electronic, de  aceea de multe ori, dialogul este scurt, superficial, nesatisfăcător pentru părinți. Pentru optimizarea comunicării medic-pacient este obligatoriu ca părintele să aibă derularea foarte clară a evenimente... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro