Social Stire

Iosif Trifuț, singurul meșter popular din Apuseni care mai confecționează opinci

06.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Iosif Trifuț este singurul meșter popular din munții Apuseni care mai confecționează opinci.

În vârstă de 62 de ani, Iosif Trifuţ şi-a transpus în practică pasiunea pentru opinci după pensionarea sa. Bărbatul a lucrat mult timp, ca maistru, la cooperativa meşteşugărească din Câmpeni, unde era specializat în confecţionarea de încălţăminte din piele, relatează Agerpres. 

"Pasiunea pentru meşteşugul popular şi, în special, pentru opinici o am de când mă ştiu. În urmă cu opt ani, m-am hotărât să fac opinci din piele, după modele străvechi", a afirmat meșterul, conform aceleiași surse. 

Iosif Trifuţ a început să participe la târguri meşteşugăreşti, mai întâi în Alba, apoi tot mai departe. În ultimii ani, a fost nelipsit de la evenimentele de acest gen organizate în partea de vest a ţării, în Timişoara, Oradea, Deva, acolo unde, mai ales în anumite "ţinuturi", oamenii încă încalţă opinci la sărbători.

"Opincile le vând în târguri tradiţionale din ţară. Eu realizez trei modele de opinci: cu gârgoi (gurgui - adică cu vârful întors), cu găicuţe - modelul acesta se caută în zona Banatului şi un model la care aplic talpă, pentru a se putea merge pe stradă. Sunt mulţi clienţi care vor modele pe care să le poarte zi de zi, aşa ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro