Național Stire

Șase tineri violoniști vor avea posibilitatea de a studia cu renumitul violonist Alexandru Tomescu

19.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Începând cu anul universitar 2020 - 2021, violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio România din București, se alătură sistemului educațional românesc, devenind cadru didactic asociat al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, conform romania-muzical.ro

În urma examenelor de admitere care vor avea loc în lunile iulie și septembrie, șase tineri violoniști vor avea posibilitatea de a studia cu renumitul violonist Alexandru Tomescu, atât în cadrul programului de licență, cât și de masterat. Conceptul propus studenților de către acesta este - Performanță pe scenă și în afara ei, într-o abordare neconvențională, care urmărește studiul specializat al viorii la un nivel foarte înalt și integrarea noilor tehnologii în procesul educațional, drept răspuns la cerințele tot mai competitive ale pieței muncii existente în domeniul cultural.

Colaborarea dintre Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara și violonistul Alexandru Tomescu are în vedere și dezvoltarea unor proiecte noi, care să atragă un număr cât mai mare de studenți valoroși și care să constituie un suport educațional solid și continuu.

"Mă bucur din toată inima să mă alătur bunului meu prieten, violistul Ladislau Cristian Andriș - Cadru didactic asociat la clasa de violă, precum și întregului corp profesoral al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, pentru a mă dedica formării viitoarei generații de muzicieni români. De mulți ani mă gândeam la acest pas, atât de important în viața unui artist; iată că a venit în sfârșit momentul potrivit. Am multe lucruri de transmis tinerilor violoniști. Acum, în cadrul Facultății, vom avea ocazia de a construi împreună ceva durabil și, sunt sigur, spectaculos. Concertele mele, în calitate de solist concertist al Orchestrei Naționale Radio, vor merge mai departe, fără niciun impediment. Voi folosi experiența mea de solist și deschiderea pe care am găsit-o la Radio pentru a-i promova pe marile scene de concert pe acești tineri minunați!”, a declarat, conform aceleiași surse, Alexandru Tomescu. 

Prof. Univ. Dr. Violeta-Simona Zonte - Decan al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, declară: "Dacă Timișoara este orașul premierelor, avem certitudinea că, prezenta maestrului Alexandru Tomescu, «în premieră» aici, va atrage după sine prezența și altor muzicieni de valoare, conturându-se astfel o inedită și remarcabilă «simfonie timișoreană». 

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru Tomescu se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre - Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Alexandru Tomescu consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente-pilot în lumea muzicală românească: a cântat ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro