Social Stire

Ziua internaţională a văduvelor, sărbătorită în fiecare an la 23 iunie

23.06.2020 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, la 23 iunie este marcată la nivel mondial Ziua internaţională a văduvelor, pentru a evidenţia nedreptăţile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume şi pentru a sensibiliza populaţia în vederea sprijinirii acestora şi a copiilor lor.

Adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale din 21 decembrie 2010, această zi fusese lansată, în anul 2005, de Fundaţia Loomba din Marea Britanie conform http://calendar.city-star.org/ro. Data aleasă semnifică ziua în care, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundaţiei, a rămas văduvă.

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale lumii. Pentru a descrie situaţia văduvelor din întreaga lume, fundaţia a prezentat, în iunie 2010, Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică. În prezent se estimează că există peste 250 de milioane de văduve în întreaga lume, potrivit www.un.org/en.

Dacă în ţările aflate în curs de dezvoltare problemele femeilor văduve sunt legate de sărăcie, analfabetism, maladia HIV/SIDA, conflicte şi nedreptate socială, abuz şi violenţă, în ţările mai dezvoltate problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale, trăind în nesiguranţă, fără îngrijire medicală sau condiţii de lucru adecvate, potrivit theloombafoundation.org şi existaviatadupadoliu.ro.

Ziua internaţională a văduvelor a fost marcată în ţara noastră pentru prima dată în anul 2015, printr-... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro