Național Cultura Social Stire

''Sânziene, ie, floare, lumină''. Muzeul Naţional al Satului marchează astăzi sărbătoarea Sânzienelor

24.06.2020 ⋅ 0 comentarii

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" marchează, miercuri, sărbătoarea Sânzienelor, organizând, pe lângă tradiţionalul târg, o serie de ateliere de creaţie dedicate acestei tradiţii.

"Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniţei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea şi participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creaţie: coroniţe şi cusături româneşti. De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în ie/cămaşă românească vor avea intrarea gratuită în muzeu", informează instituţia muzeală într-un comunicat transmis Agerpres.

Intitulat "Sânziene, ie, floare, lumină", evenimentul va debuta de la ora 9.00 cu Târgul Sânzienelor, de unde nu va lipsi prezentarea de ii, ţesături sau podoabe. Târgul se va închide la ora 19.00.

În intervalul orar 11.30 – 13.00, vor fi organizate la Gospodăria Şanţ din cadrul muzeului ateliere de cusături româneşti, coordonate de Carmen Elena Firea - 15 lei/copil (7 - 12 ani), iar între orele 13,00 - 14,00, la Câmpu lui Neag, este programat atelierul de coroniţe, cu participare gratuită.

Conducerea instituţiei reaminteşte că, în conformitate cu Ordinul nr. 2.879/967/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii, în momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziţii), publicul trebuie să respecte mai multe reguli:

* Purtarea măştii de protecţie pe toată durata evenimentului;

* Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade C este interzisă participarea la eveniment;

* Spălarea şi dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;

* Menţinerea distanţei fizice de 1,5 m între persoane;

 

* Evitarea formării de grupuri;

* Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spaţiile din gradenele de lângă scenă marcate;

* Participarea la ateliere de creaţie respectând regulile de distanţare fizică; însoţitorii sunt rugaţi să folosească acele căi de acces marcate şi să păstreze distanţa socială;

* Aruncarea măştii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător.

 

Potrivit sursei citate, în credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro