Stire Cultura Religie

”Omul devine ceea ce caută: lumină sau întuneric” - PS Emilian Crișanul, în Duminica a 3-a după Rusalii

28.06.2020 ⋅ 0 comentarii

După ce în prima Duminică după Rusalii, având spre prăznuire Toți Sfinții,  ni s-a descoperit că Sfințenia este o vocație a noastră, a tuturorîn cea de a doua, apropiindu-ne și mai mult de exemplele concrete ale roadelor Duhului Sfânt zămislite din neamul românesc, am văzut Darul nostru, ca popor, pentru Dumnezeu; astăzi, în cea de a treia Duminică după Rusalii, prin Evanghelia rânduită spre citire, ni se descoperă ceea ce ne ține departe de vocația noastră: Grijile vieții

Deși în fiecare Liturghie ni se așează în suflet îndemnul blând al eliberării de poverile lumești, ”Noi care pe heruvimi cu taină închipuim... toată grija cea lumească acum să o lepădăm, ca pe Împăratul tuturor să-L primim...”, iar noi, în funcție de cât de gârboviți ni-s umerii, ascultăm sau nu, auzim sau nu acest îndemn, Biserica vine cu o Duminică, a treia după Rusalii, în care ne vorbește nu doar prin Imnul Heruvicului ci și prin Cuvântul Evangheliei despre grijile vieții care, greșit canalizate și dozate, ne-ar putea ține departe sau despărți pentru veșnicie de Împărăția lui Dumnezeu. 

Aflat în mijlocul comunității din Filia Comănești a Parohiei Agrișul Mic din Protopopiatul Ineu, Arad, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a așezat la sufletele credincioșilor un mesaj pe cât de simplu pe atât de cuprinzător și pătrunzător: ”Omul devine ceea ce caută: lumină sau întuneric”.

Și vorbind despre grijile vieții, credincioșii adunați în jurul Bisericii cu hramul ”Buna Vestire” au făcut dovada purtării lor spre lumină atât prin participarea la Sfânta Liturghie Arhierească, cât și prin cărămizile faptelor bune așezate în ultima vreme la lucrările și catapeteasma care astăzi au fost sfințite de Ierarhul arădean. Au făcut dovada purtării pașilor spre lumină și s-au părtășit de bucuria hirotesiei părintelui paroh ca iconom stavrofor și primirea Crucii Sfântului Sava Brancovici.

Cuvântul Ierarhului


Omul devine ceea ce caută: lumină sau întuneric

”Textul Evangheliei din Duminica a 3-a după Rusalii (Matei 6, 22-33) cuprinde multe învățături folositoare pentru viață, care trebuiesc înțelese în modul arătat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Aceste învățături: „Luminătorul trupului este ochiul, lumina și întunericul din conștiința omului, slujirea lui Dumnezeu, grija față de suflet și apoi de trup, căutarea mai întâi a Împărăției lui Dumnezeu”, ne arată sensul adevărat al vieții creștine și modul în care trebuie să trăim viața ca oameni liberi din punct de vedere spiritual.

Domnul Iisus Hristos ne îndeamnă să avem conștiința curată, privirea luminoasă și gândirea înțeleaptă pentru ca viața noastră   trăită în legătura cu Dumnezeu să aibă sens și importanță. El nu ne îndeamnă la lene și nelucrare, ci mai întâi să ne îngrijim de sufletul nemuritor și apoi de cele necesare vieții trupului trecător. Adică să nu reducem viața noastră doar la aspectul ei biologic, material și trecător: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate celelalte vi se vor adăuga vouă!

Nu vrea Dumnezeu să ne spună că nu trebuie să ne îngrijim de mâncare, de bunurile materiale și de îmbrăcăminte, ci ne interzice să ne facem din acestea mici „dumnezei”, care să se substituie adevăratului Dumnezeu în sufletele noastre. Dumnezeu se vrea prezent permanent în sufletul și preocupările noastre. De aceea S-a întrupat, a murit și a Învi... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro