Stire

Porcii domestici crescuți în libertate pot face prăpăd; ce le solicită arădenilor inspectorii DSVSA

30.06.2020 ⋅ 0 comentarii


Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad atrage atenția crescătorilor de animale arădeni cu privire la pericolul pe care continuă să îl reprezinte pesta porcină africană. Asta, în condițiile în care numărul focarelor a crescut, atât la nivel național, cât și în județele învecinate, în speță Timiș și Bihor.

„Reamintim că studiile de specialitate au demonstrat că virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite: 

–    prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;

–    prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;

–    prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;

  –   prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA

      (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);

–    prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;

–    prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;

–    prin intermediul insectelor hematofage;

–    prin intermediul furajelor contaminate”, susține dr. Marcel Roșu, directorul executiv adjunct al DSVSA.

Apel către arădeni

Acesta mai spune că din analiza epidemiologică a focarelor de pestă confirmate în ultima perioadă de timp, s-a constatat că originea acestor focare este legată de creșterea ilegală a porcilor la nivelul stânelor, cantoanelor, societăților agricole și a altor locații aflate în extravilanul localităților, de mișcarea și comercializarea animalelor, fără respectarea prevederilor legale.

„Creșterea porcilor în locații de tipul celor amintite favorizează contactul porcilor domestici cu porcii mistreți și/sau cu materiale contaminate cu virusul PPA. În acest context, facem apel către toți locuitorii județului să ne sprijine prin sesizarea tuturor situațiilor în care constată existența porcilor domestici în libertate, în special în zone de lizieră a pădurilor, pentru a putea identifica toate locațiile în care se cresc porci domestici fără respectarea normelor minime de biosecuritate. Atragem atenția că minimizarea pericolului și toleranța față de asemenea situații poate conduce la măsuri drastice precum cele, în care, pentru limitarea răspândirii virusului, a fost nevoie de uciderea preventivă a tuturor porcilor (aproximativ 2.000 de capete) în localități precum Nădab și Cintei.

De asemenea reamintim despre obligația crescătorilor de animale de a anunța medicul veterinar, în cel mai scurt timp, despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor din gospodărie”, a ținut să precizeze Roșu.

De menționt că inspectorii DSVSA au intensificat controalele pentru depistarea creșterii ilegale a suinelor precum și a mișcărilor ilegale de carne și produse din carne de porc.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro