Stire

Planul național de investiții și relansare economică a fost prezentat de liberalii arădeni

03.07.2020 ⋅ 0 comentarii


Liberalii arădeni au prezentat, ieri, Planul național de investiții și relansare economică pregătit de Guvernul României pentru a contracara efectele crizei economice provocate de pandemie.

„Așa cum ați văzut, în prezența președintelui României s-a prezentat Planul național de investiții și relansare economică, un plan pe zece ani, un plan prin care vom avea la dispoziție 100 de miliarde de euro. Programul financiar european 2021-2027 aduce României 50 de miliarde de euro, Planul de relansare economică european 2021-2024 aduce României 31 de miliarde de euro și e normal ca bugetul României în zece ani să mai aducă 20 de miliarde de euro, făcând un pachet finaciar de 100 de miliarde de euro, care va fi repartizat în general pe ceea ce înseamnă dezvoltare, pe ceea ce înseamnă coeziune și sprijin pentru agricultură”, a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad.

„O veste bună pentru Arad”

În continuare, Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al PNL Arad și președinte al Consiliului Județean, a vorbit despre faptul că pandemia a provocat o criză sanitară ce a dus la o criză economică ceea ce a arătat vulnerabilitățile României, apărute în urma modelelor de dezvoltare promovate de guvernările anterioare.  „Am studiat Planul de relansare propus de Guvern și pot să spun că mă declar mulțumit de măsurile propuse. Sunt vizate toate ramurile importante ale economiei, sunt prevăzute și măsuri în domeniul sănătății, care pentru mine este fel mai important domeniu. Mă bucur să constat că pentru prima oară, din 2010, de când spitalele au fost transferate de la nivelul Guvernului la nivelul județelor, există o preocupare și la nivel central pentru investițiile în sănătatea publică. Avem în sfârșit un guvern care dorește să trecem de la o economie de consum la o economie axată pe producție și pe investiții. Pentru județul Arad, aceasta este o veste foarte bună, pentru că, după cum știți, județul nostru se află printre județele fruntașe în ceea ce privește și producția industrială, și producția agricolă”, a spus Iustin Cionca.

Convergență cu economiile europene

Referindu-se la modelul de dezvoltare propus de planul realizat de Guvern, Cionca susține că acesta cuprinde cinci direcții importante: dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești; investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice; transformarea digitală a economiei și a administrației publice; pregătirea economiei pentru o nouă revoluție tehnologică și tranziția către o economie durabilă. „Obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenței cu economiile europene, astfel încât PIB pe cap de locuitor la paritate de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE. ȘI sigur că ne-am fixat ca țintă anul 2025”, a încheiat Iustin Cionca.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro