Stire Informatii

Școala pentru părinți. Diversificarea – un punct de vedere tradiționalist

10.07.2020 ⋅ 0 comentarii

Bună să vă fie Inima! Nădăjduiesc că sunteți bine, în miezul verii, cu grijă pentru voi și ceilalți. Astăzi vom aborda o temă spinoasă pe care am încercat să o amân, deși știam că este în Top 5 subiecte pe teme pediatrice pentru   părinții cu copii sub 1 an.

Diversificarea, căci despre ea este vorba, este un subiect fierbinte al tuturor forumurilor de mămici, tătici, bunici și mătuși. Umple sute și mii de articole în fiecare an și crește exponențial cunoscătorii în domeniul Puericulturii. Toată lumea se pricepe la diversificare și consideră că deține formula magică a creșterii perfecte. În hățișul mass-media am găsit foarte multe sfaturi care aparțineau amatorilor și foarte puține profesioniștilor.

De aceea ridic și eu un firicel de voce de pediatru cu câteva lămuriri și sfaturi pentru diversificare. Dacă sunteți adepții diversificării cu fructe și legume exotice, nu citiți mai departe. Opinia mea este una tradiționalistă care merge pe alimente bio, din pământul regiunii copilului, cât mai proaspete și lăsate să crească natural.

Trebuie să vă mărturisesc că nu există diversificare perfectă, cum citesc pe unele site-uri, sau un șablon general care să se potrivească fiecărui copil...că ea este particularizată în funcție de vârstă, personalitatea copilului, familie, cultura din care provine, alimentele utilizate în regiune. De aceea mi se pare nefiresc, sau iertați, un snobism gourmand, introducerea în primele luni de viață de alimente exotice,  care nu sunt în firescul regiunii respective. Mulți copii primesc avocado, mango, fructul pasiunii sau cartof dulce la vârste fragede, prin imitarea unor scheme împrumutate din țări la care aceste alimente fac parte din cultura culinară a regiunii și care sunt furnizate proaspete. Nu uitați că aceste alimente care provin din țări îndepărtate sunt stropite cu diferite substanțe pentru a ajunge impecabile la noi, forțate uneori să crească prin cale de vapoare.

Nimeni nu deține adevărul absolut, există tendințe și mode în diversificare. Altfel erau indicațiile în urmă cu 20 de ani, altele sunt acum, altele vor fi peste 20 de ani, însă important este ca puiul să crească sănătos, fără carențe nutritive, cu echilibru de proteine, glucide, lipide, săruri minerale și vitamin și fără devieri sau excese grosiere  – introducere de sarmale, cârnați la 4-5 luni etc.

Ce este diversificarea?

Reprezintă introducerea unor alimente noi, altele decât laptele uman sau formulele de lapte. Este o perioadă de tranziție importantă de la perioadă albă a alimentației la cea variată, de la perioada de sucțiune la cea de masticație, de la cea lichidă, la cea semisolidă și solidă, de la sân sau biberon la linguriță. Este o perioadă de tranziție atât nutritivă, cât și neuromusculară și emoțională.

Când începem?

Sunt numeroase controverse legate de momentul propice al diversificării- de la varianta precoce-2-3 luni, la cea tardivă de 5-6 luni. Pentru copiii alăptați, diversificarea începe la 6 luni, în ritm mai alert, iar la cei hrăniți artificial cu preparate de lapte praf, poate începe la 4 luni- 4 luni jumătate.

Perioada ideală recomandată este de 4-6 luni, deoarece:

•Implică un nivel de maturizare neurologică și musculară

•Dispare reflexul de scoatere a alimentelor afară prin împingerea lor cu limba

•Mișcările de masticație sunt mai complexe, permisive pentru texturi mai solide

•Funcția digestivă se perfecționează

•Capacitatea de comunicare cu mama se optimizează

•Debutează  programe de învățare  prin copierea adulților- ducerea la gură sau ținerea linguriței etc...

 

Principiile diversificării

Diversificarea:

•Se face în plină stare de sănătate a copilului, care are tranzit intestinal normal și scaune nemodificate.

•Când performanța motorie permite- își ține capul, șade.

•Se face cu un singur aliment.

•Se realizează cu lingurița.

•Alimentul introdus se administrează inițial în cantități mici 20-30 grame care se cresc progresiv, tatonând toleranța digestivă,  timp de 5-7 zile.

•Se recomandă o perioadă de  5-7 zile între 2 alimente, pentru a depista eventualele alergii alimentare de tip întârziat.

•Nu se introduc 2 alimente simultan, tocmai pentru evitarea identificare unor reacții aliment-specifice.

•Noul aliment se introduce înaintea laptelui, care va fi dat ca și completare la masă.

•Cronologia diversificării diferă de la caz la caz...nu există scheme rigide...unii încep cu fructe, alții cu legume..

•Nu trebuie să împrumutăm copiilor nostri preferințele noastre culinare..dacă un aliment este refuzat..nu insistați...după 3-4 zile reîncercați introducerea lui.

•Nu se vor adăuga sare, zahăr, miere sub 1 an.

•Alimentele sunt pasate până la erupția primilor dinți și apoi granulația va fi crescută.

•Riscul de înec sau aspirare se poate întâlni pentru anumite alimente-bucăți mari de carne, semințe, alune, nuci, stafide, porumb fiert, bomboane, pește cu oase, etc.

•Nu stabiliți limite de atins - un bol de supă, unul de piure de legume..etc..unii copii se satură cu o cantitate mai mică.

•Diversificarea are și o latură socială...puneți copilul la masă și bucurați-vă de șansa de a fi împreună. 

•Glutenul se poate introduce între 4 și 11 luni..

 

Calendarul diversificării

•Sucul de fructe era primul aliment nonlactat introdus de la șase săptămâni (fără a fi considerat diversificare reală). Actual se opiniază pentru folosirea de la 6 luni, administrarea lui precoce fiind legată de apariția cariilor dentare, diareei osmotice. Va fi administrat din căniță.

•Fructele se introduc între 4-6 luni. Folosiți cele naturale, nestropite, bio- cele mai acceptate sunt merele, perele, prunele, caisele, piersicile, bananele, cireșele, vișinele.

•Legumele se vor introduce tot de la 4-6 luni -cele mai folosite sunt- morcovul, pătrunjelul, dovlecel, ardeiul gras, cartofii, fasolea verde, mazărea, prazul,  lintea și spanacul după 10 luni. Inițial vor fi introduse sub formă de supă și rapid se va trece la mixarea conținutului cu câte o legumă....adăugarea în timp de carne pasată..apoi ulei vegetal sau smântână...

•Carnea se introduce pe la 5 luni  – fiartă și mixată-se recomandă carne de pui, curcan. Carnea de porc, de pește se dau de obicei după un an. In anumite cazuri, peștele alb poate fi introdus de la 9 luni, atenție la oase!

•Ficatul de pui poate fi introdus de la  vârsta de 8 luni.

•Cerealele pot fi considerate preparate inițiale de diversificare mai ales la copii mai slăbuți. Se incepe cu cereale fără gluten- orez, porumb apoi de la 5-6 luni, după ultimele recomandări, cu introducerea glutenului-grâu, orz, secară.

•Brâ... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro