Stire

Cât de mult vă expuneți la coronavirus în funcție de ceea ce faceți

14.07.2020 ⋅ 0 comentarii


România se confrută în, în ultima perioadă, cu un nou val de îmbolnăviri de COVID-19, fiind zile în care numărul cazurilor raportate zilnic este mai mare decât în timpul stării de urgență. Virusul este printre noi și trebuie să învățăm să trăim cu el. Potrivit afirmațiilor făcute de Andrei Ando, directorul Direcției Comunicare din cadrul Consiliului Județean Arad, ieri aveam în județ 13 cazuri active, două persoane aflându-se la Terapie Intensivă, în timp ce alte două au refuzat internarea. Asta, în condițiile în care la un moment dat, Aradul reușind să scape de coronavirus.

În aceste condiții, credem că ar fi util să vă prezentăm rezultatele unui studiu realizat de experții americani cu privire la riscurile de infectare la care suntem supuși în funcție de activitățile pe care le facem.

James P. Phillips – specialist în Medicina de Urgență în Washington, Ezekiel J. Emanuel – medic și consilier al OMS (Universitatea Pennsylvania) și Saskia Popescu – epidemiolog, specialist în afecțiunile medicale infecțioase (Universitatea Arizona) au realizat o platformă on-line, COVID-19 Reopen, unde au postat rezultatul cercetărilor făcute.

Cinci grupe de risc

Potrivit acestora există cinci grupe de risc: scăzut, scăzut/mediu, mediu, mediu/ridicat și ridicat, grupe care variază în funcție de spațiu (dacă este închis sau deschis), durata interacțiunii, aglomerație, expirații puternice.

Astfel, în grupa de risc scăzut sunt incluse plimbările în aer liber, alergatul sau mersul cu bicicleta, picnicul și petrecerea timpului acasă, singur sau cu familia. Un grad de risc scăzut/mediu presupune practicarea sporturilor de exterior cu distanțare sau mersul la cumpărături. Mersul la secțiile de urgență ale spitalelor, vizitele medicale, programările la dentist, mersul cu taxi sau în regim ride-sharing, cina la restaurant în aer liber și mersul la muzeu sunt activități încadrate ca reprezentând un risc mediu. Dacă însă vorbim de mersul la sală, la saloane de înfrumusețare, la restaurant în interior, la cafenele și de munca la birou, vorbim de un risc mediu/ridicat. Petrecerile de interior, mersul în baruri și cluburi de noapte, la concerte, cinematografe, teatre, urmărirea competițiilor sportive din tribune, participarea la slujbe religioase în lăcașe de cult, practicarea sporturilor de contact, călătoriile cu avionul sau cu alte mijloace de transport public sunt catalogate ca activități cu un grad de risc ridicat.

Pe de altă parte, mai trebuie spus că  pacienții care suferă de boli cardiovasculare prezintă cel mai înalt risc pentru contaminarea, după cum susține Dragoș Vinereanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro