Național Stire Informatii

Școala pentru părinți. Cui îi este frică de ASLO?

17.07.2020 ⋅ 0 comentarii

Bună să vă fie Inima! Nădăjduiesc că aveți grijă de voi și de ceilalți în aceste zile tensionate, pentru că despre frică este vorba și în abordarea acestei teme. 

ASLO pare un cuvânt amenințător pentru multe mămici, cu atât mai mult cu cât pe anumite forumuri sau bloguri nemedicale legătura dintre antistreptolizina O și reumatism, boli cardiace este supradimensionată. Nu de puține ori, eram așteptată în fața cabinetului de către părinți îngrijorați cu un buletin de   analize în mână care îmi spuneau: ”Avem o urgență, are ASLO crescut. Să-i scrieți  Moldamin!”

Este creșterea titrului ASLO o problemă de nerezolvat sau deschiderea cutiei Pandorei? Creșterea lui este legată obligatoriu de reumatism și boli valvulare? Poate fi interpretat izolat? Care sunt cele mai frecvente scenarii clinic-biologice? Este administrarea Moldaminului atitudinea terapeutică optimă și obligatorie? Sunt câteva întrebări la care încercăm să dăm un răspuns.

Ce este titrul ASLO?

ASLO reprezintă un marker al infecției streptococice..creșterea lui semnifică prezența unor anticorpi în sânge îndreptați împotriva unei componente a  Streptococului ”streptolizina O” deci certifică faptul că în urmă cu cel puțin 2 săptămâni copilul a venit în contact cu această bacterie. Litera ”O”  se referă la faptul că Oxigenul distruge rapid această substanță.

Streptococul beta hemolitic de grup A constituie cel mai periculos agent din genul lui - fiind incriminat în infecții noninvazive de tipul faringită acută, celulită, impetigo, scarlatină, dar și în infecții invazive de tip sindromul de șoc toxic, fasceita necrozantă, pneumonia. Pe lângă afecțiunile acute este cunoscut și pentru complicațiile redutabile care apar la 2-3 săptămâni- reumatismul articular acut, glomerulonefrita acută, PANDAS (tulburari neuropsihiatrice autoimune pediatrice asociate cu infectii streptococice), eritemul nodos, vasculita imunalergică, boala Kawasaki etc.

Dinamica ASLO

După un contact infectant cu streptococul, organismul reacționează prin sistemul imun prin recunoaștere, prezentare, sinteză de anticorpi specifici pentru anumite componente ale bacteriei. Cei mai cunoscuți și analizați anticorpi sunt antistreptolizina O, cuantificată prin ASLO, dar și antistreptokinaza, antideoxiribonucleaza B, antihialuronidază.

Anticorpii încep să se sintetizeze după 1-2 săptămâni, atingând un titru maxim la 3-6 săptămâni și persistând în circulație 6-12 luni. La 12 luni de la contact, unul din 2 copii au ASLO  mărit. După o infecție cutanată streptococică, ASLO crește doar la 1 din 4 cazuri, de aceea se impune efectuarea anticorpilor antideoxiribonuclează B.

Valorile normale ale ASLO diferă in funcție de vârstă, regiune geografică și de metoda de laborator.

Valori de referință

•0-16 ani sub 160 UI/ml

•Peste 16 ani sub 200 UI/ml

 Unul din 5 copii sănătoși pot avea ASLO mărit ca răspuns anamnestic la o infecție streptococică.

Erori în interpretarea ASLO

-Administrarea precoce de antibiotic interferă cu formarea anticorpilor… rezultatul poate ieși negativ.

-Situații în care betalipoproteinele sunt crescute în sânge… pot augmenta fals ASLO- prin neutralizarea proprietăților hemolitice ale streptolizinei O.

Important- La primul episod de faringită, titrul ASLO este nemodificat. De ce? Pentru că anticorpii încă nu au avut timp să se formeze. Titrul ASLO se pozitivează după 2-3 săptămâni.

Un copil care a avut deja un episod de infecție cu streptococ,   la al doilea episod va prezenta o reactivare a anticorpilor, astfel că ASLO este crescut în primele zile de boală.

Titrul ASLO nu poate fi interpretat izolat, ci ținând cont de câteva criterii de asociere: 

•contextul clinic- prezența febrei, durerii la înghițit, a gâtului roșu cu puroi- depozite pultacee, a unor formațiuni ganglionare satelite sau a erupției tipice scarlatiniforme, 

•antecedentelor de infecții faringiene și cutanate

•probelor inflamatorii- VSH, proteina C reactivă, 

•cultura faringiană – exudatul faringian sau testul rapid pentru streptococ

•alți anticorpi- antideoxiribonuclează B care sunt mai specifici pe infecțiile cutanate.

Vom încerca să descompunem situația complexă a infecției streptococice și a ASLO prin câteva scenarii clinice:

Scenariul clinic 1- Copil fără manifestări clinice, cu exudat faringian pozitiv pentru streptococ, ASLO negativ, probe inflamatorii negative. Poate fi vorba de un purtător sănătos de streptococ sau, dacă la grădiniță sau școală a fost contact cu scarlatină, poate să fie în perioada de început a bolii sau a unei angine streptococice. Nu se administrează antibiotic.

Scenariul clinic 2- Copil de 2 ani cu febră, refuz alimentar, gât roșu cu depozite pultacee- puroi în gât- care confluează în pseudomembrane. Amigdalita streptococică este foarte rară  sub vârsta de 3 ani. Nu necesită antibiotic. Pare nefiresc ca la un copil mic, cu puroi în gât și febră, atitudinea să fie atât de lejeră din partea medicului. Dar 90% din amigdalitele la această vârstă sunt de etiologie virală.

Scenariul clinic 3- Copil peste 3 ani cu disfagie, depozite pultacee, exudatul faringian pozitiv pentru streptococ beta hemolitic grup A, titru ASLO în limitele vârstei..

Este vorba de o Primoinfecție cu streptococ beta hemolitic grup A

Sau...

Al doilea, al treilea... episod de faringita streptococică (ASLO are sensibilitate de 85%),  dar la care titrul anticorpilor nu a crescut. Ar fi utilă depistarea anticorpilor antideoxiribonuclează B. Se administrează antibiotic.

Scenariul clinic 4- Copil cu disfagie, depozite pultacee, exudat faringian pozitiv, ASLO crescut.

Este o infecție acută cu streptococ beta hemolitic grup A (cel puțin al doilea episod). Se administrează antibiotic.

Scenariul clinic 5-  Cel mai frecvent scenariu, cu cea mai mare adresabilitate la cabinet  sau  ASLO-ita  sau panica legată de  creșterea ASLO.

Copil sănătos, fără expresie clinică, faringe normal colorat, exudat faringian negativ, teste inflamatorii negative, ASLO mărit. Este vorba de o  infecție streptococică recentă. NU DATI MOLDAMIN! Nu dați antibiotic!

Scenariu clinic 6- Copil care urinează mult mai puțin decât de obicei,  cu discrete edeme palpebrale, urini hematurice, simptome care apar la 2-3 săptămâni de la o scarlatină sau faringită acută sau impetigo sau piodermită, cu ASLO si anticorpi Ant... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro