Național Stire

Au început lucrările de restaurare a ”Casei Elisabeta Rizea”. Casa eroinei de la Nucșoara va fi transformată în muzeu

19.07.2020 ⋅ 0 comentarii

Casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea, de la a cărei naștere tocmai s-au împlinit 108 ani, va fi transformată în muzeu, urmare a unui proiect inițiat de strănepotul acesteia, Bogdan Vârvoreanu. Ieri, 18 iulie, reprezentanții Asociației Elisabeta Rizea au făcut anunțul mult așteptat. 

”Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al vostru, al celor care ați contribuit prin donații, am demarat lucrările de consolidare și restaurare a ”Casei Elisabeta Rizea” din Nucșoara!”

Până în acest moment a fost ridicată o troiță în memoria Elisabeteti Rizea și a grupului de rezistență armată anticomunistă Haiducii Muscelului”, realizată de meșterul local Nicu Onea din satul Mușetești, s-a realizat releveul complet al casei în format digital, studiul TOPO și studiul GEO, proiectul de arhitectură și vizualizările 3D, a fost lansat site-ul proiectului pentru promovare, s-a realizat expertiza tehnică de consolidare cu o firmă specializată atestată MLPAT și Ministerul Culturii, și proiectul detaliat de consolidare. 


Proiectul CER este susținut de Casa Regală a României și de personalități ale vieții publice românești, dintre care amintim pe domnul Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, domnul ministru Nicolae Noica și domnul Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu. 

Toma Arnăuțoiu, Petre Arnăuțoiu și alți 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnați la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a și executați în noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

Scopul proiectului îl constituie repararea și transformarea casei bătrânești degradate în CASĂ MEMORIALĂ CU CIRCUIT PUBLIC, parte a unui complex mai amplu, care include o mică sală multifuncțională pentru seminarii, șezători și proiecții de film, o grădina de vară precum și o anexă - casă de oaspeți. 

”Ne dorim un SPAȚIU VIU și interactiv, un SPAȚIU AL MEMORIEI ROMÂNEȘTI, în care strănepoții Elisabetei Rizea să-i pri... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro